Ända sedan jag var barn och kände mamma dofta Nina Riccis legendariska parfym L’air du Temps från 1948, har jag älskat hur dofter påverkar mej. Och jag älskar att själv dofta gott.

Däremot är många parfymer idag sprängfyllda av kemikalier som helt saknar naturligt ursprung, och många av de mer naturliga parfymerna är antingen oljebaserade eller relativt ensidiga i sin doftpalett. Så då föddes idén att se om det gick att göra en mer giftfri och naturlig doft, utan kompromissa med kvalitet eller djup.

Tillsammans med den fantastiska Gunilla Brunell på Wise Naturkosmetik påbörjade jag så en resa mot en parfym. Allt startade med en kopp kaffe på ett café i Gamla Stan för snart ett decennium sedan, och vi konstaterade snabbt att vi både delade värderingar, humor och, inte minst, intresset för hud- och kroppsvård som är i samklang med både människa och natur.

När vi beslutade om att båda uppfylla vår dröm om en naturlig doft fastnade vi snart för en mycket speciell person som skulle komma att bli vår musa; Marsha P Johnsson.

En av HBTQhistoriens mest enastående personer, och vars historia och gärning vi härmed hoppas kunna göra mer känd.

Marsha P Johnson är en transaktivist som levde och verkade i USA under andra hälften av 1900-talet, och hon låg bakom det som skulle komma att bli PRIDErörelsen, så som vi känner den idag.

Det var den 27e juni 1969, dagen efter att dåtidens största gayikon Judy Garland begravdes, som Marsha satt på sin stammiskrog Stonewall Inn.

Polisen kom ofta dit för att arrestera och trakassera de som polisen tyckte bröt mot dåtidens sedlighetslagar. Men just den där dagen, mättad med sorg och saknad, vägrade Marsha låta sej trakasseras av polisen, utan hon tog en näve smågrus och slängde tillbaka efter polisens påhopp.

Det hela eskalerade snabbt, och inom en stund hade människor samlats för att tåga genom New York, i stolthet över vilka de var. Och det blev den första Prideparaden någonsin.

Varje Pride som firas är en ring på den ocean av tolerant och kärlek som Marsha startade med den näven med grus. Och det är detta vi vill gestalta i vår parfym; doften av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek.

Det var många människor närvarande denna natt, och många vars historia man önskar vore med känd. Men med denna parfym hoppas jag att många själva vill leta sej vidare och bli mer informerade om vår HBTQ-historia.

Nyligen har också en dokumentär släppts om den fantastiska Marsha P Johnsson. Se den gärna om du vill veta mer om bakgrunden till vår doftande hyllning till denna pionjär.

Eftersom Marsha själv var en aktivist, vill vi också hylla hennes gärningar genom att alltid ge 20% av vinsten på Parfymen till välgörande organisationer som arbetar i Marshas anda.

Den senaste gåvan från Marsha var drygt 10 000 kr till Regnbågsfonden.

Resterande del av vinsten (80%) återinvesteras i HBTQprojektet, för att ta fram andra glömda inspirationskällor i ljuset. Själv plockar jag ut 0 (noll) kronor, utan satsar istället allt i projektet från egen ficka.

Parfymen

Under något år har jag och Gunilla utvecklat doften, tillsammans med en professionell ”näsa” i Sverige och en i Frankrike.

Vår parfym innehåller flera olika blandningar med naturligt ursprung, istället för ensidigt, syntetiska ämnen som många traditionella parfymer består av. Därför doftar de också lite annorlunda på olika personer, helt enkelt för att vi själva är unika. Hormoner, hudtemperatur och humör är några av de sakerna som påverkar.

Doften blandas helt enkelt med vår egen hud, och skapar en helt unik karaktär, som också förändras i takt med att vi förändras – både ex över dagen och över månaden.

Eftersom parfymen blandar sej med din hud passar parfymen precis lika bra oavsett ålder, hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet. Det enda som krävs av dej är en gnutta mod, lust och kampvilja.

Parfymen är tillverkad i Sverige. Den är självklart inte djurtestad, och innehåller heller inga animaliska ingredienser eller utrotningshotade växter.

De eteriska oljorna måste ha ett bärämne för att kunna användas direkt på huden, och i parfym är det etanol. Då vi har velat undvika onödiga kemikalier har vi lyckats frambringa en helt ekologisk bas, så att vår parfym inte ska ha bidragit med att sprida ex bekämpningsmedel vid sin framställning eller när den sitter på din hud.

Tonerna

En komplex doft består av 3 olika toner, som tillsammans bildar ett ackord. Precis som i musik.

Överst ligger en Toppton som är den ljusa ton som du känner först, oftast en lättare och snabbare doft. Hjärtat i doften är en Mellanton som är bryggan mellan de djupare och de lättare tonerna. Allting vilar på en Baston som bär upp de andra tonerna och stannar kvar längst på huden.

Topptoner

Topptonernas ketoner är doften av örter som i vanliga fall kan ses som anspråkslösa, till och med ogräs. Men som vi väljer att se det vackra i och vara det första man möter i vår parfym;  isop, pepparmynta, kamfer, rosmarin och Rölleka.

Precis som Marthas krans på bilden, har vi fler blommor som toppnoter, bl.a. liljekonvalj, magnolia, syrén, frangipani och moniolja. De ligger i citronellaolja för att de aldrig ska ta överhanden och bli en tungt blommig parfym.

Monoi

Den tidigaste monoioljan man känner till är från Polynesien för över 2000 år sedan, och den användes då både för att skydda kroppen mot kyla och regn, men också i religiösa ceremonier. Idag är blomman en av Tahitis främsta exporter, men den finns också i många trädgårdar och fönsterkarmar här hemma i Sverige.

Den framställs genom att Tahitigardenian plockas när den blommar, och blombladen får sedan dra i kokosolja. Därefter bildas en söt, men frisk, säregen blomdoft.

Frangipani

Oleandern Frangipani är lättodlad, växer snabbt och finns i alla tempererade zoner i världen, därför har den också blivit en del av både vardag och tro för många människor. Ofta symboliserar den återuppståendet efter döden, och den är vanlig att placera på människors gravar.

Blomman doftar starkast på nätterna, så det är oftast då den skördas för att fånga så mycket av dess magi som möjligt.

Mellanton

Bland mellantonerna finns många av de gröna dofter som spruder av liv, så som grön mossa, myskgräs, vårbrodd och myskmadra. Här finns också lite mer säregna dofter så som tonkaträd, bärnsten och ambra.

Ambra är en myskdoft som förr utvanns ur djur. Men självklart har vi inga ingredienser med animaliskt ursprung, utan har valt att låta ambratonen vara en doftkopia.

Bärnsten

För att få kallas bärnsten måste stenen vara äldre än 20 miljoner år, men det är inte så gammalt som det låter då de flesta bärnstenar är uppemot 90 miljoner år och den äldsta man hittat 345 miljoner år gammal. De förnämsta stenarna finns att hitta runt Östersjön, och efter höststormar kan man gå på stränderna och finna händerna fulla.

Allt sedan det gamla Egypten har bärnsten använts som dekoration och dess mjuka doft har använts som både vid skönhetsvård och för religiösa ändamål.

Baston

Våra basnoter är bland annat den klassiska doften av patchouli blandat med rök och en antydan av den söta vanilj som kommer från åldrat trä.

Här finns också en annan, mycket speciell keton, som när den kommer på huden oxiderar med de minimala mängder av järn och koppar som finns där. Då skapas den dramatiska doften av storstad och metall som speglade Marshas tillvaro.

Patchouli

Patchouli är en mintväxt som sedan århundraden är en av de mest älskade doftoljorna. Under 60-70-talet ökade efterfrågan på Patchouli i Europa explosionsartat, då det blev signaturdoften för hippie- och gröna vågens kultur. Den åka varan räckte inte till, utan ersattes med en syntetisk doft, vars dåliga rykte fortfarande lever.

Men den mörkgröna, äkta oljan är värd all kärlek, då dess karaktär är en helt unik blandning av åldrat trä och färsk mint, av djup blomma och lätt frukt.

Eko-parfymen kostar 570 kr, och då går 20% direkt till välgörande arbete i Marshas anda. Resterande del av vinsten återinvesteras.

Du köper din egen Parfym här!

Jamen… jag vill dofta på den först…?!

Jag förstår det, och vi jobbar för fullt nu på att få butiker att ta in den. Vissa är den på gång in i, och andra tar längre tid, beroende på hur öppna de är för ett nytt sätt att tänka doft på.

Det är inte heller alla som är med på tåget om att ge överskottet till välgörenhet… men det kommer. Är man en liten aktör som slåss mot jättar tar det bara lite tid, så sorry om det känns frustrerande. I know the feeling. :-I

Antingen får vi vänta… eller så vågar du dej på att köpa den ändå, i vetskapen om att hela vinsten går till projekt i Marshas anda.