i’ts a sin

Lyssna på Spotify.
Lyssna på iTunes.
Köp den fysiska CDn här.

En natt för ett år sedan chattade jag med mina goda vänner och kollegor Nils-Petter Ankarblom och Anders Hallbäck om kompositörer från flera århundraden som alla hade en sak gemensamt; deras kärlek har ansetts vara en synd.

Vi skojade om det vansinniga att samla så vitt skild musik på en och samma skiva och sen önskade vi varandra godnatt.

Dagen efter pratade vi igen och tog trevande upp tråden från gårdagen. Vad skulle hända OM vi verkligen gjorde den där blandningen? Hur skulle det låta OM vi lät Sveriges coolaste arrangörer tolka dem och en gigantisk symfoniorkester spela in det?

Vi hade just avslutet arbetet med julskivan, så vi visste att vi tillsammans sannolikt skulle kunna ro iland ett mastodontprojekt som detta. Men vi visste också vilket arbete det skulle innebära.

Vi tystnade ett ögonblick, och sedan sa någon av oss: …ska vi?

Och nu är vi här, med ett konstnärligt och musikaliskt experiment av kolossala mått i handen; Tjaijkovski och Elton John, Händel och R.E.M. samsas med Sondheim, Queen och Rufus Wainright under Pet Shop Boys ikoniska It’s a sin. Tjeckiens nationalorkester spelar och på dirigentpulten står Nils-Petter Ankarblom själv.

Inget av detta hade kunnat genomföras utan Ankarblom och Hallbäcks villkorslösa engagemang, vida kompetens och sömnlösa arbetsnätter. TACK! <3 [/av_textblock] [av_image src='https://www.rickardsoderberg.nu/wp-content/uploads/2016/11/its-a-sin-release.jpg' attachment='2450' attachment_size='full' align='center' styling='' hover='' link='' target='' caption='' font_size='' appearance='' overlay_opacity='0.4' overlay_color='#000000' overlay_text_color='#ffffff' animation='no-animation' admin_preview_bg='' av_uid='av-aqnsl9'][/av_image] [av_textblock size='' font_color='' color='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' admin_preview_bg='' av_uid='av-92kxxp'] Arrangörerna har fått fria händer att tolka och skapa ett unikt konstverk av respektive låt, och jag har gått in i varje låt utan att försöka göra originalet bättre - utan göra ett nytt original, färgat av texten och musiken med utgångspunkt, djupt färgat av respektive upphovspersons egen mänskliga resa. Ombra Mai Fù

Denna aria har jag en så oerhört nära relation till, då det inte bara var sången som jag hade på mitt eget bröllop. Det är också ett stycke musikhistoria där hela barocken kondenseras i några få takter Gudomlig musik.

När Jonas Nydesjö fick frågan o att arrangera arian i en modern setting för jätteorkester så sa han: ”Det är omöjligt. Därför gör jag det gärna.” Därefter gjorde han en orkestrering där de mest moderna klusterrörelser möter barckens treklanger, och gjorde därmed arian tidlös när Nydesjös estetik blandas med Händels karaktäristik.

Om George Friedrich Händels privatliv är relativt lite känt, men stora delar av dagens forskning är överens om att Händel levde ett dubbelt liv där han försökte finna sin väg till kärlek till män i en värld där det skulle dröja hundra år innan ordet homosexuell ens blev uppfunnet.

Cigarettes and Chocolatemilk

Rufus Wainwrights musik är sprungen djupt ur det symfoniska och han har till och med komponerat en opera. Därför kändes det som om hans genombrottslåt skulle kunna göra sej på ett fantastiskt sätt med en operaorkester.

Fredrik Gustavsson tog sej an uppgiften att tolka alla de frestelser som vi hela tiden utsätter oss själva för och har skapat det perfekta mötet mellan modern sing-and-song-writer-pop och klassisk orkestrering.

Detta blev också den första sång vi gjorde en video till, inspelad under hysteriska omständigheter vid en enda tagning.

Vi repeterade i drygt en timme, sen tog vi en tagning. And that was it. TACK alla fantastiska som var en del av detta!

You Take my Breath Away

Freddie Mercurys arbete tillsammans med Montserrat Caballé är legendariskt, och på B-sidan till den odödliga Barcelona improviserar Caballé en cantilena över Mercurys harmonier, och det är det själv klara introt för en skiva där klassisk musik och pop ska mötas, i synnerhet som titeln är: Exercises In Free Love.

Därefter kommer en mashup med You Take My Breath Away och all världens sorger och glädjeämnen möts i ett filmsiskt arrangemang av Joakim Unander där Queens omisskännliga klanger blandas med de symfoniska.

När kören kommer in möts Queens klassiska klanger med Unanders rörande tolkning och mästerliga orkestrering av textens sorg.

Living is lonely

Tjajkovsky levde ett liv i så olycklig kärlek och sådant förtryck av sin homosexualitet att det tillslut vad det som drev honom till självmord. Från hans symfoni har Nils-Petter Ankarblom vaskat ur ett tema som han gjort om till en sång specialskriven för denna skiva.

Här hör man också Ankarbloms helt unika sätt att fånga en stämning, ett liv, i sitt brillianta textförfattande. Living is Lonely är sången som när jag hörde den första gången inte kunde sluta gråta, för det var så mitt i kärnan över hur många HBTQpersoner idag i världen tvingas leva sina liv.

Nils-Petter är en av de personer som mer än någon annan har bidragit till att jag vågat ta mej utanför mina musikaliska comfort zones. Han är obeskrivlig och underbar på alla upptänkliga sätt, och jag vet att vi kommer jobba ihop många gånger i framtiden!

Send in the Clowns

När arrangemanget till Sondheims klassiker skulle göras talade jag med Christoffer Nobin från hotellrummet efter en stor konsert, och där visste jag att känslan för hela sången fanns; i den stilla ensamheten bortom applåder och strålkastare, där artisten långsamt sminkar av sej sitt scensmink.

Nobin har också lyckats få in teman från operavärldens mest berömda clown, Leoncavallos Pajazzo.

För att förstärka känslan av att man som lyssnare går från scen in till logen spelades sången in med dubbla mikrofonställ, och det andra stället var placerat i ett rum långt från inspelningsstudion. Därefter panorerades från det ena setet till det andra, för att få känslan av att man går från scen, utan att behöva manipulera ljudet.

Circle of Life

Elton Johns klassiker fångar essencen av samvaro och ställer den enda frågan; hur gör vi för att leva i harmoni tillsammans på den här planeten? Det handlar om mer än bara savannens djur i Lejonkungens värld; det handlar om hur varje människa ska få sitt värde erkänt och sin plats respekterad.

I arrangemanget hör man Andreas Hedlund omisskännliga stråklinjer bära fram de stora frågorna och världsalltets klangrikedom.

It’s a Sin

Skivans titelspår genomsyras av ett liv levt i upplevd synd. Upphovspersonen Neil Tennant från Pet Shop Boys beskriver i sången sin katolska uppväxt i en engelsk gruvstad. Det skulle dröja nästan ett decennium efter att låtan It’s a Sin släpptes till Tennant själv vågade ta steget och komma ut.

I Tobias Broströms magnifika arrangemang blir synden en rytmisk disharmoni där sångens klassiska ackordsuppbyggnad omvandlas, på samma sätt som Tennant gick från religionens förtryck till vuxenlivets frihet.

Everybody Hurts

När R.E.M. släppte sin låt var det med en video där människor står stilla i en trafikstockning och plötsligt börja tänka över sina liv, och väljer att lämna det invanda bojorna mot en ny och större frihet. Christopher Kandelin har fångat storslagenheten i ett minimalistiskt och gripande arrangemang där lyssnaren får möjlighet att vända sig själv inåt.

Med Everybody Hurts sammanfattar jag också detta musikaliska experiment och hoppas att lyssnaren själv väljer att ta ett djupt andetag och gå ut mot ett större och friare liv. Ett liv där kärlek aldrig är synd.

När jag gick in i projektet bestämde jag mej för att säga JA till allt. Så när arrangörer har önskat att jag köper in ett visst instrument eller kör, teknikerna att jag ordnar en särskild mikrofon eller till och med när dirigenten dirigenten önskade sej en alldeles speciell orkester så har jag vilat i min förbestämda förvissning om att detta ska bli så bra som det överhuvudtaget går – och då kommer jag säga JA till de inblandades önskningar, oavsett vad de kostar.

Det skulle helt enkelt bli en investering i min egen musikaliska vision av framtiden.

En av mina egna önskningar var att det ska vara riktiga instrument och inte den vanliga syntmattan med MIDI-ljud som den mesta musik görs med idag. Det ville jag inte bara för ljudet och känslans skull, utan också för att jag älskar musik och musiker – och då vill jag vara en del av att föra hantverket att både vara i en orkester, såväl som att arrangera för en, vidare till framtiden.

Jag inser naturligtvis att ur kommersiell och ekonomisk synvinkel är ett sådant här projekt fullständigt vansinne. Det är för symfoniskt för att spelas på radiokanalerna och för popiga förlagor för att kunna få riktigt fotfäste i den klassiska värden. Det är på tok för konceptuellt för att kunna beskrivas kortfattat och skivan är inte heller skapat med musikbranschens traditionella fokus på målgrupper eller beräknande försäljningspotential. Och det finns inget skivbolag i världen som skulle investera en enda krona i detta, så jag har istället tagit mina besparingar och satsat dem i min kärlek till musiken.

Det finns helt enkelt ingen gömd agenda utan bara en ren och skär vilja att göra riktigt bra musik, vars gemensamma nämnare ger oss en möjlighet att lyfta kärleken i alla dess former.

Lyssna på Spotify.
Lyssna på iTunes.
Köp den fysiska CDn här.