Dela med dina vänner


Submit

Artikeln var först publicerad på SVT


I lågstadiet lärde jag mig om påsken genom att korsfästa gubbar i flirtkulor på gamla grenar, och på ett diabildsspel såg vi hur allting började med att Jesus driver månglarna ur Templet.

Nånstans i mitt flöde, insprängd mellan kycklingar och Blåkulla, flimrar bilden av den torterade mannen återigen förbi. Det är bara det att det är inte Jesus jag ser.

Och det är inte för 2000 år sedan. Det är en ung homosexuell man i den Ryska republiken Tjetjenien. Och det är idag. De senaste veckorna har delrepubliken intensifierat sin häxjakt på människor, vars enda brott är förälskelse.

Presidenten Ramzan Kadyrov har förnekat att det skulle finnas några HBTQ-personer i Tjetjenien, och om de finns är det upp till deras släktingar att förinta dem.

Av de få som lyckats fly till HBTQ-centret i Moskva får vi farhågorna om massutrensningen bekräftade.

Jesus lär ha begravts och återuppstått. I Tjetjenien begravs männen levande, och glöms bort. Men. Kanske kan vi bidra till en liten förändring? Vissa kan det definitivt.

Margot Wallström. Hej. 2013 var vi många som såg hur Rysk lagstiftning blev allt mer omänsklig.

Vi ville visa HBTQ-personer i landet att vi såg dem, och göra precis som Sverige gjorde på sin Ambassad i Kosovo; hissa regnbågsflaggan under en enda dag.

Det är inget Wienkonventionen förbjuder, men din företrädare på posten vägrade ändå alliera sig med den mångfald och tolerans flaggan står för.Då var det många från ditt parti som kallade honom feg. Men det vet jag att du inte är. Eller?

Stefan Löfvén. Hej. Sist vi sågs var bakom scen i Pride Park. Du berättade hur glad och stolt du var över att vara där, och sen tog vi en selfie med några dragqueens.

Pride är inte främst glam och gammal schlager.

Det är ett arv från Stonewalls dagar där vi slåss för rätten att leva och älska utan att trakasseras. Vill du visa att du tar både kampen, och ditt välkomnande dit, på allvar bör du omedelbart ge de HBTQ-personer, som annars riskerar att dödas, en fristad i Sverige.

Jag vet att du vill hjälpa dem. Eller? Jag vet också att ni båda har en kongress att tänka på.

Men de som torteras i detta ögonblick behöver två minuter av er dyrbara tid där ni förklarar Sveriges hållning för er kollega Kadyrov och världen. Det är bara en fråga om att prioritera, och jag vet att detta ligger högt upp på eran agenda. Eller?

I Kaukasusregionen är islam, ortodoxa kyrkan och katolicismen bland de största religionerna, och de som flytt till Sverige behöver veta att de kan vara trygga i religionsutövningen i sitt nya hemland.

Så Sveriges Muslimska Förbund, Ortodoxa kyrkan och Katolska Kyrkan (och andra religioner som värnar om kärlek) bör med gudomlig klarhet förkunna att i Sverige är ömsesidig kärlek mellan vuxna människor något vi uppmuntrar och skyddar, oavsett vilka gudar eller gudinnor vi väljer att tro på.

Ni kanske till och med kan göra det tillsammans.

Jag vet att ni inte vill ha några tveksamheter i den här frågan. Eller?

De månglare som inte vill handla i kärlek i världssamfundets tempel behöver få sina offerbord omkullvälta. Och då kan vi inte vänta på en uppståndelse. Vi behöver stå upp för kärleken nu.

Själv kommer jag skänka gaget efter gårdagens konsert till Regnbågsfonden, samt outtröttligt fortsätta tala om, och agera för, ett samhälle som genomsyras av kärlek.

Det kommer inte rädda hela världen, men det kommer kanske göra lite, lite skillnad för någon.

Det är det enda jag kan göra. Och jag vet att jag inget hellre vill.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit