Dela med dina vänner


Submit

Bilden av terrordådet i Orlando söker mej.

Jag fylls av tomhet vid tanken på de som sätter hatet mot en annan människas kärlek högre än sitt eget liv. Den fulla tomheten mättas av förfäran. Av förtvivlan. Och av helig förbannelse.

Men det är en sak att låta sej översköljas av dessa starka känslor, och en helt annan sak att drivas av dem. Och det gör jag inte.

Jag drivs av kärlek.

Och jag drivs av en oomkullrunkelig vilja att att göra den här världen till en annan plats än det är idag.

Hat och ilska kan förvisso också förändra världen, men aldrig till det bättre. Det enda de gör är att fylla världen med mer bitterhet och svärta.

När hatet får oss att hata, har hatet vunnit. Medan den mest stillsamma strimma av ljus kan fördriva också det mest kompakta mörker.

Jag förstår de som känner sådan frustration att de rasar, men bara den enfaldige hetsar till hat en dag som idag; den som inte insett att när fiendeskap sliter sönder världen är slutdestinationen för en accelererande hämndcykel bara en; Undergång.

Istället tror jag att vi måste hjälpa varandra att orka tänka långsiktigt. För en människa som känner sig genuint älskad går nämligen inte våldets ärende. Och under timmar som dessa, behöver vi stå över mörkret. Vi behöver fylla världen med upplysning och vila starkare än någonsin i vår övertygelse om vilken värld vi vill ha.

Varje ledare med självaktning behöver behöver visa hur de högaktar det faktum att kärlek är en mänsklig rättighet.

Varje trossamfund som hävdar att de tror på kärleken behöver vara lika starka och tydliga som en briljant i sina uttalanden av det faktum att all kärlek är bra kärlek.

Och varje människa som vill ha en annan värld behöver leva den värld de vill ha. Du och jag behöver göra det. Nu.

Jag skiter i om jag blir kallad naiv. Detta är min fullständiga övertygelse. Och även om förändringen kommer ta tid är det den snabbaste vägen. Alla andra vägar går nämligen åt motsatt riktning.

Så låt oss gå ut och leva dagen i den mest svindlande tanke vi någonsin haft av hur densamma kan se ut. För varje person som hatar behöver vi nämligen vara 1000 och åter 1000 som älskar.

Och de första två kan vara du och jag.

Så förändrar vi världen.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
18 kommentarer
 1. Ann-Eli Sköld
  Ann-Eli Sköld says:

  Såklart ska man satsa på kärleken, fast man känner att den ligger långt borta ibland. Detta du pratar om är ju stora saker, stora händelser, men om man bryter ner dem till små vardagshändelser blir det samma sak, inte sant? Man går för att handla på Hemköp. Man har sovit jävligt dåligt. Man är väääldigt lättretad och näst intill kolerisk helt utan annan anledning än den att man faktiskt lider av sömnbrist. Man ser folk som enerverande idioter… som bortkollrade köttätande oempatiska fjantar som endast är ett enda störande moment när man möter dem… man står i kön till postinlämningen på Hemköp för att hämta ut två stycken paket (förmodligen med nåt billigt ebay-krafs från Kina man av någon outgrundlig anledning köpt) och man stör sig på folk, fast de verkligen inte gjort dig något alls… de står där stilla och lugnt i samma kö som du men du inbillar dig att de är otåliga och börjar stampa nervöst i golvet just på grund av att DU tar tid på dig… du tänker: ”Vafan, Fuck you! Jag får vänta lika länge som du!” och irritationen inom dig har dragits igång på max… Så kommer det fram en tant, som står bakom dig i samma kö, och säger: ”Jag måste bara säga att jag tycker du är sååå fin i håret!! Jag önskar jag hade modet att färga det likadant!” och… ja, men guud. Man får en välbehövlig liten näsknäpp och slappnar av, blir glad och plötsligt är det inte alls svårt att le mot personalen på postinlämningen 🙂 <3 Menar nu inte att jag hade gått och bombat sönder en halv stad om detta inte hade hänt, men, ja, du hajar hoppas jag…

 2. Fröken
  Fröken says:

  Idag berättade vi en saga med hjälp av sagotärningar i min etta (man slår en tärning som har olika bilder på sig, bilden som kommer upp ska vara en del av sagan). Sagan vi berättade handlade om en gubbe som cyklade (bland annat 🙂 När bilden av läppar som såg läppstiftmålade ut sa en pojke i klassen ”Gubben tog på sig läppstift för han skulle vara fin för han skulle på fest”. Det blev några fniss så jag såg ett gyllene tillfälle. Vi pratade om hur pojkar och flickor skulle se ut, och även om de första kommentarerna var normativa så gick diskussionen ändå ut på att alla får vara som dom vill (älskar barn! smartast är dom!)

  I alla fall… Då berättar en pojke om att han sett på barnkanalen en kille med långt hår och smink runt ögonen som var operasångare som var med kändisbarnvakten. Så då ville jag bara berätta vilken fantastiskt positiv påverkan du har för att få barn att förstå att alla får ta mig tusan vara precis som de vill. Du är ett exempel för dom som bekräftar det. Heja dig!

 3. Magnus
  Magnus says:

  Grattis till utmärkelsen : Årets skåning !!
  Det är ju ett tecken på att det finns hopp för världen =)

 4. Eva Borglund
  Eva Borglund says:

  Dina ord om rätten till kärlek för alla människor berör mitt hjärta enormt mycket. Att välja kärleken istället för hatet.Så rätt .Jag är mor till en ung transkille som sedan något år tillbaka kämpar med rätten att få vara den han är.Det finns så många fördomar.Det gör mig oandligt ledsen och orolig för mitt barns framtid.Så länge det finns personer som du som sprider så mycket kärlek,så ger det mig tröst och hopp om hans framtid. Den 29/7 så har jag och min man fått ynnesten att bli vigda av dig ! Jag är så lycklig över detta! Jag kan inte tänka mig en bättre vigselförättare .Detta är en dröm som blir sann!Tillsammans ska vi sedan fira Pride med våran son och gå med ”Stolta föräldrar” .Tack för att vi får vara med om detta ,trots att vi bara är ett ”vanliga” medelålders par . Stor kärlek till dig ! // Eva och Pelle

 5. Inger Fransson
  Inger Fransson says:

  I P2:s Önska spelades med anledning av händelsen i Florida ”There’s a place for us” ur West Side Story med Marilyn Horne, starkt, vackert och trösterikt. Lyssna! Tänk!

 6. Katarina björkman
  Katarina björkman says:

  Rickard. Hade jag kunnat hade jag adopterat dig. Jag kan inte tänka mig någon bättre människa att ha runt mig. (Du kan även få adoptera mig) Jag vill lära mig allt av dig. Jag vill att mina barn ska förstå vilken fantastisk människa du är.
  Tänk om vi kunde använda budskapet som finns i boken ”skicka vidare” och att du då börjat skicka din klokhet.
  Jag har försökt att nå dig för att försöka boka in dig till en grej vi ska ha i Oxie i höst men jag lyckas dåligt.
  Ja det fantastiskt. Stor kram

 7. Danie'lle
  Danie'lle says:

  Så fin och stark själ du har, behåll din inre insikt. Låt INGEN, få dig av rädsla . . börja slå in på ”en annan stig” och lära dig hata. Det är svårt att hitta tillbaka till sitt genuina jag, sin sas ”opåverkade själ”-om man ger efter för traumatiska upplevelser,.
  Underbart skrivet, var fortsatt stark!
  /Danie’lle

 8. inger larsson
  inger larsson says:

  Så vacker DU är Rickard så ren DU är önskar att vi alla vore det. Detta kan inte vara vad världen vill vi måste lära oss att älska

 9. Seija Persson
  Seija Persson says:

  Varför kan människorna inte vara vänliga mot varan
  dra? ??? Försöka prata om problemen istället för att bli ovänner.

 10. Carola Eklund
  Carola Eklund says:

  Du har helt rätt, hat föder bara mer hat. Kärlek, empati och respekt är vad hela världen behöver, för det spelar ingen roll vad det är för kärlek så länge den är äkta och ärlig. Make Love not war. ????❤️????????????????

 11. Annelie Köppen
  Annelie Köppen says:

  Du har skrivit mycket bra, Rickard, men det här var nog det bästa jag har läst.
  Precis så. Jag är med dig.
  Kärlek!
  /Annelie

 12. Mikael
  Mikael says:

  Har också en övertygelse att ett stort engagemang ifrån föräldrar genom hela livet för att lära sig rätt och fel ,empati , omtanke ,och att behandla människor som man själv vill bli behandlad. Samt att dagligen få höra hur älskad man är.

 13. Isabella
  Isabella says:

  Du har helt rätt! Kärleken är den enda vägen att gå! Hat föder bara hat! Jag har fått höra att jag är naiv och att världen inte funkar så men jag vägrar tror det. Jag tror på kärlek och respekt och att vi aldrig få ge upp för dom mörka krafterna!
  Du är en grym förebild!!

 14. Annette Lindvall
  Annette Lindvall says:

  Det känns så skönt att du så tydligt o bestämt väljer att tro på att kärleken tänder ljus o hopp hos människor o att det är så hatet ska bemötas. Tack för ditt ställningstagande, ditt engagemang o ditt vackra budskap. Må kärleken segra! <3

Kommentarer ej möjligt!