Dela med dina vänner


Submit

Vid nationaldagsfirandet i år bad SVT och Skansen mej att uppdatera nationaldagsbakelsen. Det var nog lite på skoj sådär, men jag tog självklart uppgiften på största allvar.

Den gamla Nationaldagsbakelsen är från 1984, och idag ser Sverige väldigt annorlunda ut. Därför tycker jag att bakelsen också ska se annorlunda ut.

Så i min uppdaterade version är botten av mandelmassa utbytt mot en med pistagenötter och rosenvatten, för att visa på influenserna från mellanösterns bakverk.

Sedan är den täckt med ett lager av mocka och mörk choklad. Både kaffe- och kakaobönan började spridas i Sverige på 1600-talet och till en början var det många som var skeptiska. Det var något nytt som de inte kände till och som smakade annorlunda än de invanda gamla smakerna. Men efter hand började människorna förstå att det nya inte var farligt och skulle förgöra oss eller utplåna vår identitet. Istället omfamnade vi det och idag vet jag få som inte kan njuta av antingen choklad eller kaffe. Eller både ock.

Därefter lägger jag en kräm med vit choklad som är både söt, omfamnade och mättad med smak och känsla – så som jag tycker vi ska behandla varandra.

Slutligen toppar jag med ätbara blommor, för det är i mångfalden som helheten blir som vackrast.

Lycka till med bakningen.

nationaldagsbakelsen

Bottnar

2 ägg
3 dl socker
1 msk flytande honung
fröna från en halv vaniljstång
Rosenolja/essence (kvantiteten beror på koncentrationen i oljan, så här får man gå på feeling)
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl pistaschnötter, grovhackade

Mörk choklad
Snabbkaffe

Blanda samman socker, honung, ägg och rosenvatten.
Rör ner salt, vanilj, nötter och mjöl, och slutligen det smälta smöret.

Häll ut i bröad form så det blir ca 2-3 cm tjockt lager och grädda i ca 20 minuter i 175 grader till en seg kaka.

Smält chokladen och rör ner en liten, liten dust av kaffepulvret. Ringla sedan över den svalnade kakan.

Skär ut runda bottnar, ca 8 cm i diameter.

bottnarna
Chokladkräm

100 gram vit choklad
2 äggulor
2,5 dl grädde

Smält chokladen och låt svalna något. Rör sedan ner äggulorna och se till att det blandas ordentligt. Låt smeten svalna helt. Vispa grädden och vänd sedan ner i chokladblandningen. Låt stå svalt några timmar för att stelna.
Konsistensen ska vara som en luftig kräm som går att göra en kupol av ovanpå bottnarna. Och är du konsistensnörd kan du alltid slänga ner lite vegetabiliskt förtjockningsmedel i krämen.

Du kan också frysa krämen, och ta fram den när du behöver den. Tar du då en varm sked så kan du göra vackra äggformade kulor och lägga direkt på din kaka.

Strö slutligen färska ätbara blommor över bakelsen.

Dessa är såklart utmaningen att hitta när de inte längre växer viol, blåklint, ringblomma och syrén utanför husknuten som nu under midsommartider… Men hittar du bara en besprutad ros så har du kommit långt, och det finns nästan alltid att uppbringa. Du kan också fråga i din butik eller beställ på nätet, särskilt under vinterhalvåret.

nationaldagsbakelse

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
1 kommentar
  1. Ullabritt Larsson
    Ullabritt Larsson says:

    Smaken är jättefin. Med ringblommor och krasse blir det även en festlig höstbakelse. 🙂

Kommentarer ej möjligt!