Dela med dina vänner


Submit

Det är en helt vanlig morgon. Jag brygger kaffe, raderar ett dödshot och käkar havregrynsgröt med min make. I andra delar av världen skiner morgonsolen också klart.

Trots det lever människorna där i totalt mörker.

För många ungdomar är vingslagen från fjärilarna i nyförälskade magar synonymt med sharialagarnas död, och med den känslan är en vanlig morgon ingen god morgon.

Det är med detta perspektiv jag ser hur salafisten Salman al-Odah har hållit tal i Malmö, till förmån för Syriens unga.

Först fylls jag av en helig vrede över att det finns människor som hatar kärlek så till den milda grad att de bereder plats för en legendarisk homofob.

Men sen dricker jag mitt kaffe och sansar mej, för jag vill inte bemöta de extremreligiösa med samma hat som de bemöter mej. Jag vill hellre visa att det finns ett alternativ till deras trånga världsbild; en där all kärlek bra kärlek.

Det var bara några månader sedan imamen i moskén hemma på min uppväxts gata i Halmstad förklarade hur homosexualitet orsakas av ett virus, och måste botas.

Jag erbjöd mej att fika med honom, men jag antar att han hade för mycket bacillskräck för att ens svara på någon av mina inbjudningar.

När jag då ser hur Salam al-Odah varit inbjuden bara några hundra meter från min bostad häller jag resten av mitt nybryggda kaffe på en termos. För det kan omöjligen vara så att jag blir dissad av dessa religiösa auktoriteter två gånger i sträck. Eller?

Så: Hej, ni som bjudit in Salman al-Odah.

Mitt hjärta brinner när jag ser hur unga i Syrien lider, och det gläder mej att ni haft en gala för att hjälpa dem växa upp i trygghet och kärlek.

Som ni såklart vet visar gängse forskning att upp emot tio procent av oss alla hyser känslor som vi i dagligt tal benämner HBTQ. Tio procent av alla kristna, ateister, pastaferier, judar och tolkienanhängare. Och tio procent av alla muslimer.

Så jag blir lite förvirrad när er inspirationstalare förklarar att homosexualitet är förbjudet, och kommer straffas.

Ni behöver hjälpa mej förstå hur al-Odahs förnekande av kärlek gör världen till en mer tolerant och kärleksfull plats.

För det verkar nästan som om ni inte förstår att ni spär på rasismen mot alla de vidsynta och älskande muslimer som jag lever sida vid sida med, när ni beter er som om ni inte visste bättre?

Eftersom jag också är engagerad i de syriska ungas rättigheter så bjuder jag gärna på ett samtal om detta med era medlemmar.

Jag kommer tala om kärlek, hur den bemöts i salafism och i sharialagstiftning, och hur vår värld behöver fler människor som hänger sej åt ömsesidig kärlek till varandra.

Exakt samma ämnen som jag antar att Salman al-Odah tog upp, och det är många nykomna medmänniskor som behöver känna sej välkomnade i detta perspektivet.

Ni kan använda samma inbjudningslista, och jag är säker på att Amiralen kan hjälpa oss att husera ett sådant event igen.

Självklart tar jag inte en krona för det utan jag föreslår att vi låter alla pengar gå till någon förening som arbetar för unga i mellanöstern, till exempel IraQueer.

Jag lovar att själv baka och ta med bullar till kaffet efteråt.

Och ni behöver inte vara rädda för några bögvirus. Jag är kärnfrisk.

Ok?

Låt oss avsluta med Salman al-Odahs egna ord han twittrade idag. ”Stå upp mot förtryck om än bara med dina ord. Det som händer i världen idag får inte gå oss obemärkt förbi.”

Och jag håller med.

Förtrycket av HBTQ-personer i världen idag får inte gå oss obemärkt förbi. Vi hörs och ses snart!

KRAM!

rickard moske

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
8 kommentarer
 1. Ing-Marie Nordström
  Ing-Marie Nordström says:

  Jag följde kommentarerna om vad muslimen skrivit om dig och din pojkvän angående bilden som lagts ut på fb. Jag tyckte att det var alldeles för grovt för att läggas ut av fb. Jag skrev tre kommentarer till honom. Han hoppade på mig och min familj. Jag anmälde honom till admin på fb. Men de har blockat mig från dig i stället för honom. Jag följer det du skriver och vill gärna fortsätta med det. Du är en stor människa med stort hjärta som gör mig glad. Admin har inte svarat på blockeringen. Har försökt på fler ställen men får inte fram dina inlägg längre vilket gör mig väldigt ledsen.Vet inte om du kan eller vill hjälpa mig. I-paden är min kontakt med världen eftersom jag är multisjuk och inte kommer ut.Så där har jag fått nya vänner och ser vad som händer. Älskar att gå på konserter men det går inte längre tyvärr. Jag önskar dig och din pojkvän ett fortsatt fint liv. Med vänlig hälsning Ing-Marie Nordström❤️❤️❤️????????????????????????????????????????

 2. Karolina Andersson
  Karolina Andersson says:

  Vad jag inte förstår är hur och varför människor lägger så stor vikt vid en persons sexuella preferenser? Jag finner det fullständigt totalt ointressant vad andra männislor sysslar med i sängen – det är upp till var och en.
  Det jag däremot har svårt för är varför de flesta homosexuella spelar så på sin sexualitet? Jag ser nästan aldrig en kvinna och man stå och kyssas på Malmös gator till skillnad från man och man och det är just detta jag inte kan förstå – behovet av att visa upp sin sexualitet offentligt. Jag anser att detta är något privat mellan två människor som har varandra kära och inte något för en allmän publik.
  Jag bryr mig inte ett skvatt om någons sexuella läggning men homosexuella personer verkar vilja just det – att det ska vara det som jag bryr mig mest om. Män som målar sig, går med svängande höfter, talar med ljusa kvinnoröster eller kvinnor som antar manliga beteenden – kom ner på jorden och var bara människor ute i samhället och respektera och inse att merparten av befolkningen faktiskt inte bryr sig om vad du gör mellan dina lakan.

 3. Eva kaneteg
  Eva kaneteg says:

  Hej. Fortsätt sprida kärlekens budskap, både i tal och sång.
  Kärlek är vårt enda alternativ.
  Önskar dig lycka i ditt liv.

 4. lena björk welin
  lena björk welin says:

  Har du sett filmen, buddha föll av skam? Det är inte enbart sexuellt avvikande som inte faller salman &co i smaken. Det används som antiabort argument att det aborterade fostret kanske är en ny Einstein, ok kanske men det kan ju vara en ny Hitler, salman osv. Det jag vill få sagt är att kopplingen till filmen jag nämnde är att en av alla tjejer som inte får utbildning pga att de är tjejer är kanske en Einstein kanske en Hitler men det finns redan födda små tultor som ska ha samma rätt till utbildning som killar. Rynkig puss

 5. lena björk welin
  lena björk welin says:

  Skit ???? i salman al-Odah, ge inte dräggen näring genom att ta åt dig. Fortsätt ditt sjuttiotals flumm, sätt ???? i gevärskolvarna, och släng bh:n?, din strategi är den rätta, fortsätt älska de som förtjänar det och skit ???? i de andra. Du använder en massa ord som jag inte är bekant med. Vad betyder t ex salafiam kan goggla men vill kolla om du vet vad det betyder. Puss från en gammal rynkig mun ???? hehe!

 6. lena björk welin
  lena björk welin says:

  Hej Rickard
  Till att börja med vill jag uttrycka min högaktning för dig. Du är en av få offentliga personer som jag,hitills(?), respekterar till hundra procent. Jag bor i Malmö och tycker att alla övergrepp som sker i den här stan är något som jag tar åt mig personligen. Om det sen är unga tjejer som inte kan gå på en konsert utan att bli sextrackade, eller personer som inte vågar gå ut med att de har en sexuell läggning som inte passar normen. Det är så många som inte anses som fullvärdiga människor i detta och andra samhällen. Själv är jag kvinna, gammal och arbetslös, dessutom har jag inte brytt mig så mycket om mitt utseende så gissa om jag hamnar i sopsäcken. Med detta vill jag bara belysa det faktum att vi är många som inte passar in, fortsätt älska din man och fokusera mera på det positiva annars vinner asen. En 64-årig fuling, men glad för det lilla.

Kommentarer ej möjligt!