Dela med dina vänner


Submit

Sedan sommaren 2015 är jag semimånatlig krönikör på Metro. Du hittar alla krönikor här, och där kan du också läsa en del  kommentarer. (En och annan är faktiskt snäll också. Nästan.)

Affektkramp utlöses när ett barn blir mycket argt. Det hetsar upp sig, skriker våldsamt och blir alldeles spänt i kroppen. Jag fick det ibland som barn. (Samt, hävdar min make, en gång i vuxen ålder efter ett förnedrande nederlag i Risk. Jag anser dock att det var en rimlig reaktion.)

Affektkramp är ungefär ett lika effektivt sätt att förändra världen som att be de utslängda Risk-arméerna plocka upp sig själva, och i takt med att blöjan och nappen försvinner gör också affektkramperna det. För den sunda vuxna förstår att pragmatism och dialog är de starkaste redskapen i vardagskampen mot oliktänkande väderkvarnar.

Förutom när det gäller julen vill säga, för den är helig, trots att få firar den av anledningar heligare än en robotdammsugare. Så när statstelevisionen presenterade treklövern som ämnar grincha ner julhelgerna med sin närvaro i etern var det en PK-dessert som fick en liten, men ack så decibelstark, klick att börja leta efter rena blöjor.

Det hela började med att SVT bjuder på den lilla pralinen att en långhårig skäggbög sjunger på det anrika Luciamorgon. (Jag längtar, btw.) Sedan häller de upp en rejäl avec med magiska Malena Ernman som en integritetsfylld inringare av det nya året på Skansen. Och slutligen kommer de med påbudet att geniala Gina Dirawi kommer att hålla oss sällskap på julafton, och det var den klicken grädde som fick sanset att rinna över hos några av de som inte ser skillnad på en Ipad och en pekbok.

Det är inte så att de som skriker högst själva har slängt ut den hedniska tomten till förmån för krubban och stänger av Absolute Christmas för att kunna scrolla genom Luk 2:1 i lugn och ro. De är bara i en helig affektkramp. De missade nämligen att storma över Sarah Dawn Finers judiska påbrå och såg det tydligen inte som ett sakrilegium att André Pops inte inledde sitt julvärdinneskap med den Augsburgska bekännelsen. Så när årets julvärd är ett fantastiskt yrkesproffs med exotiskt ursprung (Sundsvall) har de en hel del kränkthet att ta igen.

Då börjar jag rota i väskan efter en napp att tysta dem med, men avbryts av en av våra nyare traditioner; den där samma lilla envisa klick låter låter sin Facebookilska anta bibliska proportioner när SVT väljer att inte broadcasta efterkrigstidliga antisemitiska och rasistiska nidbilder i årets mest sedda tv-program. Inget är så vackert som traditioner.

Men. Vi ska inte låta denna lilla argbigga minoritet föra oss på villovägar i adventans tider. Vi ska bara försiktigt klappa dem på magen tills rapen de har på tvär pyser ut, och under tiden glädjas åt att de flesta välkomnar mångfalden med ett digitalt lovebombande. Gå nu vänner mot en fin första advent, och förbered er för ett upplopp mot juletider där kärlek, tolerans och lugn får regera.

+ Klimatmötet börjar på måndag och det kan vara början på en ny framtid. Om vi vill.

– Klimatmötet börjar på måndag och det kan vara slutet för framtiden som vi känner den. Om vi inte vill.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit