Dela med dina vänner


Submit

Jag är på Varberg Choir Festival för att sjunga, och vid invigningen fick jag möjlighet att säga några ord om den tid vi befinner oss i. I år firar vi 100-års jublieum för Rosenfredsöverenskommelsen, den som kom att bli FN som vi känner det. Och detta bortglömda drama utspelade sej bara hundra meter från det torg i centrala Varberg där jag sjöng igår.

För mej är det historisk mark. Fredshistorisk.

Detta är grunden för det tal jag höll igår.

varberg calling for peace


Jag har sjungit kör sedan jag var barn och under lång tid var jag var enda pojken i flickkören i Halmstad. När jag var 13 åkte jag på min första körresa. Det var till Berlin, och där hade jag två av mina tonårs mest omtumlande upplevelser.

Den ena var den berusande känslan av körsångens glädje.

Det andra var den bedövande känslan av krigets fasor. 

För detta var på den tiden då Berlinmuren fortfarande stod som ett monument över mänsklig ondska. Jag minns, som vore det en minut sedan, känslan när mina tunna fingertoppar drog över murens tjocka cement. Varenda millimeter var en punktskrift som berättade historien om maktbegär, främlingsfientlighet och hat, bortom besatthetens gräns.

Den berättade historien om krig.

När jag kom hem blev jag medlem i både Svenska Freds.

Och det var också Svenska Freds som samlade 200 samfund för ett samtal och samarbete kring samtidens samhälle; om framtidens sätt att hålla sams.

För hundra år sedan, bara hundra meter här ifrån, började några människor förändra värden. när Varberg var värd för värden mitt under ett vansinnigt världskrig.

På rosenfredsskolan, vars takknoppar vi ser härifrån, antogs det dokument som blev den gjutna grund som sen blev Förenta Nationerna; Jag läste dokumentet inatt, och det har en andemening som är mer aktuell än det var när det skrevs. Dessvärre.

Varje krig är en skamfläck i mänsklighetens historia. 

Varje krig är ett brutalt återfall i barbari

Varje krig åstadkommer omätlig ödeläggelse av kulturvärden. 

Varje krig är ett övergrepp på människan, och mänskligheten.

Allt detta vet vi. 

Runt om i världen finns människor som saknar framtidsutsikter. Vi möter deras blickar varje dag, om vi vågar ha ögonkontakt. Människor som fängslas för sina politiska åsikter, förföljs för hur de ser ut, slits från sina hem för att nån annan drar gränserna, torteras för vilken gud de tillber och dödas för vem dom älskar.

Detta vet vi också. Detta är inte bara ord. Detta är inte bara historia. Detta är världen. Vår värld.

De flesta av oss här ikväll är, tack och lov, förskonade. Kvällssolen skiner över oss; tusentals människor som mött upp på ett fridfullt torg. Vi är fria. Vi är i fred. Och det ger oss en möjlighet att använda våra röster för att sjunga tillsammans.

Och det ger oss en skydlighet att använda våra röster för att skapa en värld där vi lever tillsammans,

Det ger oss ett tillfälle att vara den förändring vi vill se!

Just be the change you want to see.

Orden är Ghandis. Och när fredsmötet i Varberg ägde rum, hade dessa berömda ord just börjat cirkulera över världen.

När framtiden känns ogenomtränglig så uppmuntrar Gandhi mej att se klart på världen. Och på hur jag skapar den. 

Han viskar i mitt öra att jag ska vara förändringen jag vill se. Och jag vill skrika ut hans ord världen; sjunga om en värld som inte definieras av våra olikheter, utan av vår gemensamma önskan om fred och frihet. 

Sjunga om en värld som inte definieras av hat och intolerans, utan av kärlek och möjligheter.

Vi börjar skapa fred, genom att vara fred – genom att sjunga fred. Och det är därför vi är här ikväll!

Detta är den grunden för FN. Detta är de ord mina fingrar läste när jag gick längs med Berlinmuren.

Detta är den mening vi behöver fylla världen med, genom att vara den.

Genom att alltid uppmuntra tolerans. 

Genom att alltid  skapa frihet. 

Genom att alltid sprida kärlek. 

Och genom att alltid vara fred. Alltid.

För när vi är den förändring vi vill se, då är vi början till en värld av fred.

Rickard Söderberg – Varberg 20150515

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
4 kommentarer
 1. Maja
  Maja says:

  Kollade precis på malou efter 10. VILKEN JÄVLA FANTASTISK människa du är, vad mycket kärlek och glädje du utstrålar! Sitter här i tvsoffan och blir alldeles varm i hjärtat av all kärlek du utstrålar! Vissa människor är födda till solar som ska värma och styrka andra, du är fan en av dem! En fet jävla stor färgglad, glittrande och värmande sol. Tack för att du håller huvudet högt och tack för att du värmde mitt lilla hjärta idag, du gör skillnad ???? en stor värmande kram till dig!

 2. Malin
  Malin says:

  Det var helt magiskt både igår på torget och ikväll i Sparbankshallen. TACK för en minnesvärd kväll, det här kommer jag aldrig att glömma. I slutet kändes det nästan som att taket skulle lyftas. Du är grym!

 3. Lena Sandersson
  Lena Sandersson says:

  Det var en fantastisk text!
  Igår kunde jag inte höra er, men nu sitter jag i publiken i Sparbankshallen och väntar på att konserten ska börja.
  Underbara människor som visar vägen för gemenskap! <3 Lena

 4. Marianne Nordhausen
  Marianne Nordhausen says:

  Det var ett fantastiskt tal du höll. Alla som var på torget höll andan och bara tog det till sig. Och som du sjöng sedan. Det kallar jag för magiskt! Tusen tack.
  Från en 80-årig tant

Kommentarer ej möjligt!