Dela med dina vänner


Submit

Samvete är livsviktigt. Det hjälper oss att agera med hjärtat.

Men samvetsfrihet är livsfarligt, för det är hjärtlöst. Det har, trots namnet, inget med frihet att göra, utan är ett sätt för människor att sätta sin högst privata tro över skyldigheten vårda i sitt yrke.

Är du Jehovas vittne ska du kunna vägra blodtransfusion.

Är du ortodox muslim ska du kunna vägra vissa undersökningar.

Är du frikyrkopastor ska du kunna vägra viga människor utan att först dra ner brallorna på de förälskade, och idka lite bibliskt skrevtittande.

Och. Enligt Kristdemokraternas nya ledare behöver vi nu lyfta frågan om att region-och landstingsanställda ska kunna vägra göra sitt jobb. Iallfall om ShivaJesusMuhammed eller typ Gandalf säger så.

Samvetsfrihet

Begreppet har ett läskigt arv, och blev känt 1958, då man ville låta biskopar slippa viga kvinnor till präster.

Och jag håller egentligen med anhängarna. För naturligtvis ska ingen människa tvingas utföra en abort. Och det är också därför det finns ca hur många yrken som helst i världen där man inte behöver göra det.

Men har man valt en utbildning och ett jobb där abort är en del, då får man vara så snäll och stanna vid sin läst, istället för att välja ut de delar som passar.

Annars hade jag blivit proffsfotbollsspelare. Förutom själva spelandet på planen, som jag inte kan utföra av religiösa skäl. Men resten går bra; Jag skulle va först in i duscharna, och sist ut.

Men jag har fått förklarat för mej att det inte fungerar så för fotbollsspelare.

Och det gör det inte för barnmorskor heller.

Nej till livet

När världens samlade intelligentia insett att kvinnans kropp är kvinnans val har vi kvar en skränande massa som fortfarande vill bränna Copernicus skrifter för att de har mage att påstå att jorden är rund. Samt den nytillträdda ledaren för ett marginaliserat riksdagsparti som sittdansar på 4%-spärren. Men frågan om att inskränka abortfriheten är för ömtålig för att bjudas upp till dans.

Jorden är 3000 år gammal. Och 4 stamceller som är 6 timmar gamla är i princip en vuxen människa. Prisa Herren.

Nymoralister och tokreligiösa fortsätter med sin hets och sin fulretorik, samtidigt som de har uppenbara svårigheter att inse fakta; Förbjuden abort inte leder inte till färre aborter. Det leder bara till att fler illegala aborter, som enligt WHO dödar en kvinna var tionde minut.

Medan du läser detta inlägg kommer en kvinna att dö för att vissa väljer en morula, som inte ens skulle överleva i en petriskål, framför en vuxen kvinna som hamnat i en situation hon anser är ohållbar.

I Länder som USA har abortmotståndarna tillåtits vika ut sej, och där står varenda abortklinik under ständigt mordhot. Det är som vanligt lite oklart var i Bibeln de hämtar sin motivation. Men vi låter dem bläddra, och hoppas de hittar ritningarna till en ark, så de kan segla iväg, och låta oss andra fortsätta leva.

Akta er för kanten bara.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
11 kommentarer
 1. Now@yjo.se
  Now@yjo.se says:

  En kaka är en kaka när den kommer ut ur ugnen, innan detta sâ är den bara en smet..

 2. Kerstin Svanberg
  Kerstin Svanberg says:

  ”Förbjuden abort inte leder inte till färre aborter. Det leder bara till att fler illegala aborter ” påstår Rickard.
  Restriktiv abortlagstiftning leder till färre aborter. Innan den fria aborten låg statistiken runt ca 5000 legala aborter, efter fria aborten sköt kurvan upp till 38000 legala aborter. Kan någon verkligen tro att 33000 aborter i Sverige innan fria aborten var illegala sådana ?

 3. Kerstin Svanberg
  Kerstin Svanberg says:

  Rickard gör sitt bästa för att avhumanisera de ofödda barnen.
  Om människan inte börjar sitt liv efter befruktningen, vilket ju är vetenskaplig och biologisk fakta,
  när exakt blir hon/han det då det menar Rickard ?

  Är man människa då man kan svälja, gäspa, le, sparkar och slår, som rör sig och blinkar med ögonen.
  kan känna eller kan suga på tummen ?

  http://www.ehd.org/movies.php?mov_id=225

 4. Kerstin Svanberg
  Kerstin Svanberg says:

  För det första ingår samvetsfrihet i den fria abortlagen som infördes för 40 år sedan, många tycks ha missat detta.

  Rickard skriver om risken i samvetsfrihet som ex att vägra blodtransfusion, samvetsfrihet vad gäller aborter är att inte kunna ta en människas liv hur små de än är, blodtransfusion handla om att rädda liv inte ta liv som man gör vid en abort. Hur många JV finns det som kan vägra ge blod för att rädda liv ? Sen tar han upp samvetsexempel som inte handlar om liv och död.

  Sen tycker Rickard att samvetsfrihet är viktig och att barnmorskor som inte vill ta små människors liv inta behöver jobba i det yrket.
  Men nu är det så att barnmorskeyrket är ett vårdyrke och deras huvuduppgift är att vaka över mödrar och de ofödda barnens hälsa och se till att förlossningen går bra och överlever. Deras jobb är inte att ta livet av sina patienter, sådant är INTE vård.

  Graviditet klassas inte som sjukdom och att bryta ett naturligt tillstånd i en frisk kropp kan omöjligt kallas vård, det är inte mer vård än en skönhetsoperation eller bröstförstoring som görs i friska kroppar. Icke medicinskt motiverade aborter hör inte hemma på våra sjukhus där man ska främja hälsa och bevara liv. Skönhetsoperationer och bröstförstoringar passar bättre där än icke medicinskt motiverade för sådana ingrepp dödar man inte människor.

  Icke medicinskt motiverade aborter är väldigt märkligt att man fortfarande subventionerar, varför ska andra betala för folks slarviga sexliv, man har ett val innan man har sex och man bör själv ta ansvar och konsekvenserna av de risker man utsätter sig för.

  Varför subventionera Icke medicinskt motiverade aborter men inte tänder eller glasögon ?

 5. Anonym
  Anonym says:

  Det som hände i Gällivare sjukhus förra året då ett barn aborterades i 23:e veckan och fick ligga och förgäves kämpa för sitt liv ensam i dryga 30 minuter visar att det behövs civilkurage och samveten som talat öppet och tydligt inom svensk sjukvård.

 6. QueerJohanna
  QueerJohanna says:

  En annan vinkel på abortfrågan är det tragiska i att kvinnor känner/tvingas att de måste, att abort är den enda utvägen. Och Att det finns samhällen i världen där det är förbjudet, att det anses skamligt att leva som en fri människa. Bort med skammen och skulden så skulle vi ha en bättre värld.

Kommentarer ej möjligt!