Dela med dina vänner


Submit

Påsken är här. Häxorna flyger till blåkulla medan vi sitter i Anton Bergskt sockerkoma o zappar mellan Lloyd-Webbers musikal och Mel Gibson som facear sina olika hjärnspöken.

Idag handlar det om Jesus.

Jesus var ungefär så cool det går att bli; Sket i heterokonventionen och valde att leva med sin extended family av hipsters. Fördomsfri mot de på samhällets botten, men kompromisslös mot templens maktkåta gubbar.

Allt medan han predikade kärlek.

Låt oss inspireras av berättelsen om människan som dog för sin tro, så att vi kan förändra världen för de som dör för andras tro.

rickard jesus

Bland världsreligionerna har en osalig blandning av saliga män kidnappat arvet från Jesus för sina egna agendor; En stenhårt villkorad kärlek där bl.a. de mest insnöade frikyrkorna, de mörkaste formerna av katolicism och de mest hjärtlösa formerna av islam enas i fuldans.

Deras vägar må vara olika, från ord till piskor. Men målet är detsamma; Att banka in i oss att kärleken inte är störst.

Och fundamentalistiskt religiösa är världsmästare på att städa undan sunda ifrågasättande av rådande normer… och med städa undan menar jag smutsa ner sej genom att förnedra, förbjuda inträde i, gömma bakom tyg och galler, frånta makt och förminska…

Samt stena till döds.

För de ser sig själva som mer värda än andra.

Men…

kyss

Men jag är Jesus. Jag är Muhammed. Och jag är Maria Magdalena.

Och du är det.

Den prästvigda kvinnan är lika mycket värd som Påven. Och den tiggande kvinnan i kåkstaden jag cyklade förbi idag likaså.

Irans högste ledare Ali Khamenei tycker han är mer värd än den unga bögen Nemet Safari, bara för att Khamenei har tagit sej möjligheten att döda Nejet. Men Khamenei har fel.

Kvinnan som stenades ihjäl är lika mycket värd som Kung Salman av Saudi. Och Nemetspojkvän (som också blev dödad) är lika mycket värd som Profeten Muhammed.

Och du är lika Gudomlig som Jesus.

För vi är alla lika inför Gud.

För många är det en Golgata kvar att gå innan de kan låtsas som om de har ett kärleksbudskap att komma med. Men är de redo att gå, tar jag dem gärna i handen och viskar några tips i deras öron…

De kan börja med att sluta sitt skrevtittande och istället uppskatta människor för vad dom är – inte för hur Gud har skapat deras endokrina körtlar.

De kan villigt underordna sej sina egna ord; att vi alla är lika inför Gud.

Och de kan predika och leva det enda som är viktigt; en värld där all kärlek är bra kärlek.

Det är det enda.

Annars kan de krypa tillbaka till det mörker de kommer ifrån, för världen är inte deras att sprida dynga i. Och jag är inte det minsta intresserad att följa deras sömniga regler.

Jag vill se kärlek. Bara kärlek.

Villkorslös sådan.

Och jag har bara en sak att säga;

Förlåt dem Fader, för de vet uppenbarligen inte vad de håller på med…

Jag önskar er alla en riktigt underbar påsk, fylld av all kärlek, glädje och godis.

jesus

Jesusbilden är tagen av den fantastiska Erik Lundback.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
9 kommentarer
 1. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Jesus yttrade många runda och fina ord, men som med alla lyckopredikanter hade han också mycket mörka sidor. Han var den första helvetespredikanten, och säger t.ex. i Matteus: ”Människosonen skall sända ut sina änglar, och de skall rensa hans rike från alla som förleder människorna och bryter mot lagen, och de skall kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder. Och då skall de rättfärdiga lysa som solen, i sin faders rike. Hör, du som har öron.”

  Detta är det klassiska vi/dom-tänket som återfinns i moderna totalitära ideologier som nazism, kommunism och islamism. ”Vi”, de goda som skal ärva jorden och leva för evigt, versus ”dom”, de onda som ska förvisas och dö en fruktansvärd död. Inget unikt för kristendomen, men Jesus och kristendomen bär ett stort ansvar för att man fortfarande tänker i de banor. Även i det sekulära Sverige, där kulturradikala idéer har tagit totalitära former och det nu är mycket tydligt vem som är ”de goda” och vem som är ”de onda”.

  Det är helt fel att jämföra ”de mest insnöade frikyrkorna” och ”de mörkaste formerna av katolicism” med ”de mest hjärtlösa formerna av islam”. Mainstream islam är mycket värre än både de mest insnöade frikyrkorna och de mörkaste formerna av katolicism. En kristen religiös ledare är ”extrem” om han t.ex. inte accepterar kvinnliga eller homosexuella präster, samtidigt som det är mainstream islam att tycka att dödsstraff är passande för homosexuella.

 2. Gutta Bertilson
  Gutta Bertilson says:

  Tack fina du <3
  Ljus och Kärlek i Påsktiden och Livets tid från förortsflatan och hennes fru <3

 3. Christina
  Christina says:

  Du är klok! Du är magisk i dina formuleringar! Glad Påsk till dig och de dina.
  btw, otroligt fina bilder!

Kommentarer ej möjligt!