Dela med dina vänner


Submit

I en tid då stora delar av den vackra kristenheten dansat till korset och kärleksfullt hissar regnbågsflaggan känns det nästan lite uppfriskande med en gammaldags debattartikel som dryper av kärleksförakt.

Men bara nästan.

För mest känns det som när jag för en stund sedan packade upp en påse med smink från melodifestivalen, och i den låg ett päron som hade ruttnat. Det var bara att slänga allt för att inte min gagreflex skulle sätta in.

Och det är ungefär så jag känner när jag ramlar över Anders Gerdmars artikel i veckans Dagen.

Det är kanske dumt av mej att bli så här upprörd. Men när jag ser hur mina HBTQsyskon dagligen diskrimineras, torteras och ifrågasättas behöver vi religiösa autkoriteter som står upp för värld med mer kärlek. Inget annat. ¹

Det är därför jag blir så arg att jag skakar av när maktgubbar utnyttjar sitt överjag, och ger sej på unga människors sanna jag, och den redan utsatta gruppen troende HBTQpersoner.

Det finns tillfällen då man ska vända andra kinden till. Och det finns tillfällen då man ska slänga galningarna ur templet.

Detta är ett sånt.

Så…

rainbow_crucifix_gays_steal_christianity2

Kära Gerdmar;

Du erbjuder storsint din pastorala vägledning för att befria unga människor från möjligheten att vara sig själva.

Först tänker jag att det är ett småsint skenerbjudande som bara en pastor i satans kyrka skulle göra.

Men när jag läser vidare förstår jag att du inte alls är ond. Du är sannolikt full av kärlek. Du har bara fått allting bakom bakhoven:

Många männi­skor lider i det nya landskapet av sexualiteter och könsidentiteter.

Jo. Det är helt sant Gerdmar. Precis så.

Men de lider inte för att de är födda med en viss sexualitet eller en könsidentitet. De lider för att det finns människor som förnekar den. Som förnekar dem.

gay-christians-homosexuality-bible

Så jag tänkte att vi skulle försöka släppa in ljus i medeltidsmörkret, med hjälp av en beprövad (men av fundamentalistiskt troende avskydd) metod; Upplysning.

Du beskriver hur vi ska leva tillsammans i en trygg miljö, samtidigt som du pissar på mitt inre barn. På mej. Och då känner jag mej otrygg, så där har du dessvärre misslyckats innan du ens börjat.

barn

För hur mentalt kissinödig man än är, så är det inte ok att ge sej försöka konformera den vackra skapelsen bara för att den inte passar in i ens egen snäva mall. Barn tycker jag nämligen, oavsett hur gamla de är, alltid ska lyftas och accepteras på precis det sätt de är skapade.

Heliga skriften

Och jag förstår att du tror att du har ett tolkningsföreträde för en sund läsning av din heliga skrift bara för att du talar gammalgrekiska, på ungefär samma sätt som min man Anders tror sej ha tolkningsföreträde för sin heliga skrift, Sagan om Ringen, bara för att han talar Sindarin.

Det har nämligen könsmaktsordningen tutat i er att ni har.

Men ingen av er kan döma andra människor efter er heliga skrift, i synnerhet inte om de strider mot allt mänskligt och gudomligt förnuft och sans. Skillnaden mellan dej och min Anders är att han aldrig skulle medverka till att driva människor till självmord bara för att de inte bekänner Galadriel som sin despot.

Men när du beskriver hur viss kärlek inte ryms inom skapelsen så är en bidragande orsak till att självmordsstatistiken för HBTQpersoner ser ut som den gör. Visste du det?

Och oavsett vad Petrus eventuellt skrev, så måste man faktiskt ta sitt människoansvar o skita i det, om det är som om det skrevs på Morbeth.

N384X

Men det går inte att gå i polemik med den som är besatt av en viss bok. Jag kommer inte ifrågasätta översättningen av arsenokoites i Paulus brev, eller ens försiktigt påpeka att den illvilja du ger uttryck för är jämställd med det du vill befria världen ifrån. Iallafall enligt Paulus.

På samma sätt som jag inte kommer gå i polemik med min man när han spinner loss om hur Alvernas girighet är grunden till Midgårds ondska.

Ni får ha de heliga skrifterna ifred, så länge ni inte utnyttjar er position för att omforma andra efter dem.

Och vi behöver ställa oss den avgörande frågan; är det kanske så att det är sundare med kärlek, tolerans och bejakande av det som människor inte kan påverka – än med förakt, fördömande och förnekelse, baserat på självvalda åsikter/fördomar.

Vi behöver ställa oss frågan; behöver vi en värld med mer kärlek. Eller mindre? Det är den enda fråga som är viktig.

Du är inte ond Gerdmar. Och tack o lov är min Gud tolerant och förlåtande Gud, så Hon kommer välkomna dej tillbaka till sin famn… efter en klädsam ursäkt till de du sårat.

Ty hat som piskar människor till förtvivlan är det enda som inte ryms inom skapelsen. Det är både jag, Olórin² och Jesus väldigt tydliga med.

Och tack o lov har stora delar av kristenheten omfamnat kärleken. Jag önskar bara, av hela mitt hjärta, att det också ska innefattar Gerdmar och andra religiösa auktoriteter.

olorin

¹ Ja. Jag vet att Sharia inom fundamentalistisk islam är etter värre än Gerdmar nånsin skulle kunna drömma om. Och vi har talat mycket om det här. Men denna gång var det en teolog med stor makt över människors liv som fortsätter banka in HBTQfobi, och det är illa nog.

² Olórin är Gandalf efter att han tagit på sej människors synder, dött och återuppstått. Jag hade tänkt skriva Galadriel där, men Anders gick i affektkramp här hemma över att hon minsann inte går att jämföra med Jesus. Hon är Petrus. Håhåjaja. Såna är de; di troende. Omöjliga att diskutera med.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
7 kommentarer
 1. malin
  malin says:

  Kära kära Rickard!
  Jag blev så glad över att se din kommentar i fältet under det senaste påhitt som de 22 pingstpastorerna skrivit under.
  Den behövdes och den va mitt i prick kära du.

  Jag önskar jag kunde be om förlåtelse för alla tokigheter som kristna uttrycker i vårt land ang Hbtq. Dessvärre kan jag inte göra det.
  Men vet med dig en sak, alla frikyrkofolk står inte bakom detta. Jag exempelvis skulle kanske inte kalla mig frikyrklig längre…. Men min tro den är den samma som när jag en gång var aktiv (i en av de 22 pastorernas kyrka)

  Jesus älskar alla, oavsett vem älskar eller väljer att leva med.

  Vad dessa 22 nissar och nissor borde göra är följande (och det som Jesus själv sagt)
  ”Se bjälken i sitt egna öga innan de ser flisan i sin broders”
  Ja, det säger inte så lite.

  Fortsätt kämpa för kärleken Rickard och förresten det är beklagligt att folk försöker ELDA upp din fina cykel…

  Stor kram
  Malin

 2. Anders
  Anders says:

  På tal om fantasivärldar…
  Jag vill bara tillägga att världen är minst 7000 år enligt Tolkien, men bara cirka 6000 år enligt Bibeln. Gandalf dök upp för ungefär 2000 år sedan och är därför samtida med Jesus. Båda var gudomliga väsen som nedsteg och tog en humanoid form. De dog båda för människornas skull. Senare återuppstod de från det döda. Efter avslutad uppgift återvände de till det gudomliga.

  De omgav sig båda med ett entourage av personer; 12 dvärgar respektive 12 lärjungar. De hade också förrädare; Saruman och Judas, bland sina bekanta. Där var även en och en annan galen profet; Radagast och Johannes Döparen. Det fanns andra omnämnda profeter med oklar uppgift; Alatar och Pallando samt Mohammed och Buddha. Båda ordnade underhållning för sina vänner; fyrverkerier och vin. De hade följeslagerskor; Galadriel och Maria Magdalena. Deras läror fördes slutligen vidare av deras förtrogna; Aragorn och Petrus.

  De gav bägge upphov till världsomspännande världsuppfattningar med mängder av fanatiska anhängare som blint lever efter deras doktriner. Bland fansen finns det vissa som anser sig ha tolkningsföreträde kring hur både de själva och andra ska leva sina liv, vad som är rätt och fel samt vad som hör hemma i deras världsbilder. Till och med budskapen var det samma; kärlek till varandra och den värld de lever i. Där finns dock en skillnad; den ena läran har förespråkare som inskränker och smädar delar av denna kärlek på ett sätt som skadar människor.

 3. Suzanne Flink
  Suzanne Flink says:

  Lysande! Är så ledsen för människor jag känner, som jag är övertygad om att de låst sin garderob, livrädda för vad som finns därinne. Personer som med största sannolikhet är gay, men som tror på smörjan som Gerdmar hävdar. Och därmed sätter ytterligare ett lås på garderoben. Det gör mig så ont…

 4. Emilia
  Emilia says:

  Vilken utmärkt replik. Och klokt val av jämförelsematerial för att understryka det absurda. (Och håller helt med din makes analys av Olórin och Galadriels roller.)

 5. Ulrika bäck
  Ulrika bäck says:

  Tack för att du finns och vågar. Blir mer effekt när kända personer ryter till. Kram

 6. Renée Atlesdotter
  Renée Atlesdotter says:

  Hej Richard! Jag är icke troende eller ateist eller vad en vill kalla sig. Men spelar det nån roll vad en är? Nej! Jag vill bara säga att du skriver så förbaskat bra!!! Fortsätt orka! Du Behövs! Såg dig senast hos Malou. Hela jag blir så glad när jag ser och hör dig!

Kommentarer ej möjligt!