Dela med dina vänner


Submit

Efter veckans Uppdrag Granskning har trollen trollat, i hopp om att samhället ska vara lika oförmögna som de själva att se skillnaden på en terrorist och en muslim; En vad-var-det-vi-sa-attityd där de friskt blandar ihop muslimska äpplen och mögliga terrorpäron till en soggig rasistisk fruktsallad.

Men ska vi överhuvudtaget kunna närma oss frågan behöver vi, som vanligt, vara lite mer nyanserade än trollen.

Det är farligt om vi börjar dra förhastade likhetstecken mellan kritik av religion och kritik av invandringen. Månar man om människan, är den rätta logiken: ju mer problematisk en religion är, desto fler måste beredas plats i flykt från dess effekter. Oavsett vilka andra slutsatser ljusskygga rasister gått i affektkramp senaste dygnet för att få oss att tro.

Det finns en kritikskräck ifråga om islam, för den som gör det riskerar omedelbart att placeras i samma fack som rassar. Men jag kan inte tyst se på när mina Dorothyska syskon straffas, utan måste lyfta frågan, trots att vissa lär välja att missförstå.

Och jag kräver inte att Islam i Sverige ska ta ställning om ditten och datten, då moskén är en plats för samtal med Gud, inte med media. Men när det gäller en fråga som (enligt vedertagen forskning) rör uppemot 8% av världens befolkning, inkl 8% av alla muslimer, är det inte oviktigt.

Och när man tillhör samma religion vars lagar står ansvariga för både så många oerhört grymma straff av HBTQpersoner, och iskallt fällda domar över människor baserat på saker människan inte kan påverka, då borde det vara i de mänskliga delarna av religionens egna intressen att ta avstånd ifrån detta med samma höjd och klarhet som luften en brittsommardag.

Om inte annat för att undvika den rådande förvirringen och mota bög-Olle i grind.

moske

Eftersom ingen skulle vara lyckligare än jag om mina misstankar om Islam var fel, så går jag in på större islamsidor i Sverige för att se vad de skriver. Kanske har de krupit till Kaba och erkänner att de haft en märklig syn på delar av kärleken, och ber om förlåtelse, istället för att whiteknocklar sig fast vid smygHBTQfobin.

Detta är en oerhört aktuell fråga, så jag hoppas.

Men blir ganska förvånad när svaret oftast är: Ingenting.

islamska förbundet

islam.nu

På sina egna sidor, där de har möjlighet att uttrycka sej, och utveckla ämnet precis som de vill – väljer de att inte ta i frågan. Det tycker jag är synd. Och snudd på oacceptabelt.

Jag har så många muslimer i min närhet som jag älskar, och som har hjärtat på rätta stället, och de är lika frustrerade som jag över tystnaden.

För mej är frågan binär; Antingen står man upp för villkorslös kärlek – eller så sitter man i hatets knä. Denna kaka går nämligen inte att både äta och ha kvar. Kärleken är inte lembasbröd.

Och här är det upp till var och en av oss att vara kristallklara om huruvida vi vill ha en värld med mer kärlek. Eller mindre.

charlie

Vi kan aldrig tillåta att hat gömmer sig bakom religiösa förhängen. Ingen lokal är så helig att den kan tillåtas härbärgera HBTQfobi. För att bönen är självvald. HBTQintolerans också.

Men vad som får fjärilarna i magen att lyfta är det inte. Inte heller vad som får blodet att hetta.

På det sättet står människans kärlek alltid över Gud.

Alla Gudar.

regnbågskrigare 11

Kanske är det tid för Islam i Sverige att uttryckligt följa den väg som Svenska Kyrkan tog för något decennium sedan: att omfamna ömsesidiga ömsinta omfamningar. Utan att först kräva att få se mellan benen på de som kramas…

Under tiden enas vi om att öppna gränserna för alla de som flyr undan förföljelse, tortyr, krig och hat; för varje människa ska kunna leva fritt i kärlek, också som muslim. Kan inte tänka mej något vackrare än att låta Sverige vara en fristad för människor som bara vill ha fred, frid och kärlek. Alla är välkomna.

Och den som hävdar att vi inte har möjlighet att bidra till det… den behöver nog vidga sina vyer lite.

sooreh hera

Fotot är av den kvinnliga, Iranska konstnärinnan Sooreh Hera.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
25 kommentarer
 1. Krister Andersson
  Krister Andersson says:

  Så homos kastas inte av hustak i Gaza? Kvinnan jag
  skulle gifta mig med blev mördad av islamister, berätta
  för mig hut tolerant jag skall vara? Slutligen islamister
  är ingen ras så kritisera islam är inte rasism. Du är uppenbarligen en proislamist.

 2. Miriam
  Miriam says:

  Jag blev nyfiken vem du var. Har aldrig hört dig utan såg dig på Aftonbladet och sökte om dig.

  Du kan vara hur bög du vill men man ska respektera andra och det gör du absolut inte med dessa bilder. Tummen ner för orespekten

 3. Anonym
  Anonym says:

  Du sjunger så vackert!! Såg avsnittet när du va med i Trolljägarna, du är såå stark. Gör allt du kan och lev livet. Älska de du älskar och va den du är. Du är helt underbar!!

 4. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Eller ”straff”, som det väl heter i plural. Sånt är lite svårt när man inte har svenska som modersmål …

 5. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Vad trevligt att du jämför homosexuella med mördare, annzofie. Rickard tyckte säkert det var fint sagt.

  Visst bryr du dig om vad Rickard gör i sängkammaren. Det är ju det som gör att du inte accepterar hans läggning. En syn du delar med en överväldigande del av världens muslimer och som är anledningen till att homosexualitet är förbjudet i de flesta muslimska länder, med straffar från fängelse till avrättning.

 6. Robban
  Robban says:

  Du är en fantastisk person och en viktig förebild för många människor. Strunta i alla nedvärderande kommentarer för du är bara så underbar.

  Hoppas du kommer till Lotta på Liseberg i sommar o sjunger One by One med din duettpartner. Älskar den låten.

  Trevlig helg o kramar från Göteborg

 7. Amanda
  Amanda says:

  Är lite efter nu men sitter och kollar in trolljägarna säsong 1 där du var med i ett avsnitt! Blir så himla glad att du kan va en sån person som du är, alla ska få vara sig själva utan att någon annan kommer och tycker och tänker och ska bestämma hur andra ska vara! Efter detta program vet jag precis vad jag vill jobba med i framtiden, näthat/mobbing och allt som har med detta att göra! För jag bokstavligt talat HATAR nättroll och mobbare, värsta och vidrigaste personer som finns i världen. Tro mig jag kommer göra allt i min makt och hela mitt liv till att lära dess människor en läxa.

  Va den du är, fantastiskt!

 8. Disa
  Disa says:

  Såg, liksom säkert många andra, dig på Malou idag. Jag har följt dig ett tag och vill bara säga att du är så himla grym!(bra) Förstår inte hur någon kan hata dig, fortsätt med det du gör, det inspirerar jättemycket!
  Sköt om dig, kram från mig

 9. annzofie
  annzofie says:

  Kul att se dej hos malou!
  Måste bara kommentera” falkenberg” , acceptera är som sagt en sak.. jag och många andra accepterar säkerligen inte många saker här i livet! Men respektera människan är väl en helt annan sak än acceptans? Jag menar, jag är muslim , ja lika stolt sådan som richard eller någon annan är homosexuell. Jag respekterar alla människor, det är mitt sätt att tänka mycket för jag har rädsla från karma och även Gud. Önskade alla kunde se människan och ej alla andra ytliga eller själsliga aspekter! Därav min kommentar tidigare, Richard älskar man ju bara man hör han prata. En varm person. Inte bryr jag mej om vad han för i sängkammaren eller någon annan stans!han är en skön person! Muslim eller inte. Islam kräver respekt av och till alla människor, det borde alla göra. Om gud förlåter mördare gör han säkerligen det med homosexuella också ☺ peace!

 10. Helena
  Helena says:

  Du är en STOR förebild.
  Förstår inte hur man hellre hatar än älskar.
  Du är på min förebildsvägg!
  Jag ska göra allt i min makt att sprida kärleken och utrota hatet!
  Bara älskar dig och det du gör. Fortsätt vara DU!
  Bamsekram, för Var e Fjant?

 11. michael
  michael says:

  njut du av din man hur mycket du vlll islam blandar inte sig du lever precis som du vill så varför blandar du dig in i islam, och försöker ändra på reglerna reglerna kvarstår föralltid och du kan gå med 100 killar om du vill islam bryr sig inte de ditt eget vall, du får ta det med gud när du dör vad som är rätt och fel..kram

 12. Björn
  Björn says:

  Onaturligt eller ej? Förstår inte varför det är relevant. Elektronisk musik är onaturligt, bo i hus likaså, flyga flygplan.. ? Bizzart! Men vem bryr sig? Mina omsulade skor fick en syntetisk vattentåligare sula av skomakeren, onaturligt. Jo.

  Två vuxna människor vill ligga med varandra, pussas och bo i samma hus. Hur skulle det kunna vara en tredje persons ensak övergår mitt förstånd.

  Naturligt eller ej. vad det ordet nu betyder.

  Jag intresserar mig egentligen inte för sådana som Rickard (schlagartister alltså). Men rickard verkar föra en stolt och viktig fight som få vågar ta i! Fortsätt så!

 13. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Nils: Homosexualitet är hur naturligt som helst. Det har funnits överallt och till alla tider, och har även observerats i 1500 djurarter. Homosexualitet verkar inte ha någon direkt fördel i ett evolutionsperspektiv, men existerar ändå, och det på en ganska stabil nivå. Det finns olika förklaringar, men det råder ingen tvekan om att homosexualitet är ett högst naturligt, biologiskt fenomen.

  Några anser att homosexualitet är en social konstruktion. Det finns inga vetenskapliga rön som stödjer det. Det är en ideologisk ståndpunkt som har sin bakgrund i postmodernistiska skrivbordsspekulationer. Stora delar av den politiska vänstern (i det extrema undantakslandet Sverige också högern) har anammat de socialkonstruktivistiska idéerna, troligen för att det passar bättre med visionen om en bättre värld bestående av bättre människor. Om människor ska bli bättre, måste de vara formbara, och då passar postmoderna idéer om sociala konstruktioner mycket bättre ãn biologisk vetenskap som säger hur människan faktiskt är. Sen första världskriget är detta de stora totalitära politiska rörelsernas fundament, från kommunismen till nazismen.

  Även stora delar av gay-rörelsen har blivit med på den färden, uppenbarligen totalt ovetande om vilka implikationer det har för dem själva. Om homosexualitet är en social konstruktion, kan man inte argumentera för att den är olösligt knuten till någons person. Då kan den bytes ut som en vilken annan åskådning som helst, och man ställer sig öppen för angrepp från allt från nazister och stalinister till kristna och muslimska fundamentalister som vill ”hela”. Det är tragikomiskt.

 14. Nils
  Nils says:

  Jag är inte homofob men det är lite äckligt hur du hela tiden försöker rättfärdiga ett onaturligt beteende för det är ju ändå onaturligt. Inte för att jag är homofob eller nåt utan att det ju bara är onaturligt. Det måste du ju acceptera. Skulle vi alla vara homosexuella skulle ju människan dö ut på en generation. Men det kanske du vill?

 15. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Notera också att annzofie tydligen inte accepterar din läggning. Kanske för att hon är muslim? Svårt att se någon annan anledning.

 16. Falkenberg
  Falkenberg says:

  Du måste nog förbättra dina sök-skillz. Prova först med Google och t.ex. ”homosexualitet islamiska förbundet i sverige” så får du upp en massa tankeväckande skit.

  Sen kan du söka lite bredare. Kanske du hittar en stor undersökning gjord av Pew som visar hur muslimer runt om i världen tycker om olika saker, bland annat om homosexualitet. Då kan du läsa att det i 36 länder med stor muslimsk befolkning är en nästan obefintlig andel som tycker att homosexualitet är acceptabelt. I länder som Tunisien, Jordanien, Egypten, Indonesien och många andra ligger siffran på ett til två procent av muslimerna som tycker att homosexualitet är acceptabelt.

  Och sen kan man fråga sig om det skulle finnas någon som helst anledning till att invandrare från dessa länder skulle byta åsikt om de flyttar till Sverige och bara lever bland landsmän i någon invandrartät förort långt bort från Södermalm och andra HBTQ-certifierade orter.

  I Storbritannien tycker 61 % av tillfrågade muslimer att homosexualitet borde vara förbjudet. Vad kan siffran tänkas vara i Sverige? Och varför är det ingen som frågar svenska muslimer om det? Jag är ganska säker på att jag vet varför.

  Lite hjälp på traven i ditt sökande: http://wikiislam.net/wiki/Muslim_Statistics_-_Homosexuals

 17. Per
  Per says:

  Richard – Du inspirerar
  Tolerans, kärlek och vidvinkelsyn behöver vi om vi vill leva ett värdefullt liv.
  Nervärderar vi andras liv betyder det bara att vi inte värderar vårt eget.
  Vi har fått ett liv – det är vi skyldiga att förvalta.
  Fortsätt Din mission Rickard, vi behöver Dig, världen behöver Dig.

 18. Linda
  Linda says:

  Bra skrivet! Behövs fler som vågar lyfta dessa frågor. Inte många som vågar för då blir de kallade rassar som du skrev. Kommer följa dig framöver.

 19. Patrik
  Patrik says:

  Belle, jag är inte felfri men jag har gjort ett val i livet… Att se alla människors positiva sidor, döm inte någon för deras utseende eller sexuella läggning utan för deras handlingar och glädje till livet❤️

 20. Belle
  Belle says:

  Får bögar vara så feta? Trodde att de alltid var supersnygga och jobbade som hårfrisörskor. Då kunde du klippt dig ditt fula hår.

 21. annzofie
  annzofie says:

  Fort of all.. lov you som människa Richard!
  Som muslim och bärande slöja måste jag säga såhär om ditt inlägg, islam är en vacker religion men som i min mening är som vackrast i personen i frågans inre och vardag. För vad gud säger återligen i Koranen så är det att en av de värsta synderna är just att döma då vi enbart är människor och därav mänskliga och operfekta. Jag brukar säga såhär och jag hoppas du och andra kan hålla med.. inte behöver du acceptera min slöja och jag inte din läggning , men respektera det är nyckeln till det mesta tror jag, nyckeln till att se människan, kärleken och friden bakom alla mänskliga fasader! Peace and love.

 22. Helen
  Helen says:

  Tänk att det mest självklara – kärlek – ska ha så mycket påtvingade gränser, tyckanden och regler.
  Kärleken i sig gör ju ändå som den vill.

Kommentarer ej möjligt!