Dela med dina vänner


Submit

Till Havs är en av de mest ikoniska svenska sångerna. Och det råkar dessutom vara så att den ligger ganska gött för mej, så redan för många år sedan bestämde jag mej för att jag skulle prova på att sjunga den… trots att det är omöjligt att göra det utan att jämföras med den gode Jussi.

När jag skulle spela in min allra första skiva så var sången med, och det härliga med musik som man gör under så lång tid är att man kan följa sin egen vokala utveckling. Det är stor skillnad på mitt uttryck och min sätt att ta mej an sången. Det ena är inte nödvändigtvis bättre än det andra – det är bara två olika versioner.

Nationaldagen

2014 hade jag den enastående äran att sjunga Till Havs på Skansen under Nationaldagsfirandet. Det var en helt fantastisk dag. Ljuvligt väder. Grym stämning. Magisk orkester. Uppskattande kungafamilj. 12 000 på plats vid Soliden, och någon miljon hemma vid TVn.

Då finns det inte mycket att tveka på – då är det bara att kasta sej ut och låta vinden ifrån sydväst föra en vart den vill i Nordqvists musik. Och eftersom jag vid det här laget känner mej trygg i låten kan jag tillåta mej att låta den leva, utan att jag känner att jag måste manhandla den.

Greenpeace

Den andra inspelningen är från CDn the Perfect Man tillsammans med Fredrick Haglund, och detta är en av de videos som jag är mest stolt över; Det är nämligen inte bara en bra video – det är också en med ett budskap som jag brinner så starkt för. Kanske det viktigaste budskapet av dem alla – för vad spelar underbar konst och musik någon roll om vi inte har vatten att dricka, luft att andas och en bit jord att stå på…?

När jag hade fått idén kontaktade jag filmaren Maria Reihs och Greenpeace, och alla var genast på hugget. När jag o Fredrick kom upp till Sthlm o åkte ut i fjärden var Greenpeace där och de hade bundit fast ett piano på en av sina uppblåsabara båtar.

Jag vart så grymt imponerad och fascinerad att jag inte ens riktigt fattade att de skulle ut med mej o ett piano på en gummibåt… förrän vi var på väg ut på vattnet… Och då ska ni veta att dessa aktivister är vana att köra ifrån valfångstfartyg och fartyg med atomsopor… så för dem var det bara att åka… medan jag aldrig har varit så rädd typ. På riktigt.

Men allt det är värt det såhär efteråt, för det är en så skönt video. När den premiärvisades på Aftonbladet så hade den stora varningstexter för att den kunde vara stötande… och det är intressant att det som de var rädda för att de skulle vara stötande är precis det som många människor lägger på sin tallrik varje dag. Videon behövs alltså fortfarande, och jag hoppas den fortfarande är lite lagom stötande…!

Jag hoppas att jag har både möjligheten, och förmågan, att sjunga denna remarkabla och underbara sång i många år till…

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit