Dela med dina vänner


Submit

Vaknar i ottan. Melodifestivalnerverna börjar göra sig påminda. Hotelrummet är lite för varmt. Sängen för mjuk. Kuddarna för höga.

Känner mej först frustrerad. Tills jag drar bort gardinerna och tittar ut på gatan. Då fylls jag med en dyster tacksamhet. Och yster lystnad att tala. För tiden för tystnad är över.

Från mitt fönster ser jag en tiggare. En människa.

Hon är lortig. Kanske bor hon i någon av kåkstäderna där har hemlösa försökt bygga upp ett liv av gamla presseningar och plankor. De har en eldstad i sitt tält och bajsar bakom ett träd. De kan inte tvätta händerna för vattenpölarna på marken är frusna.

Kanske bor hon i den mjuka snödriva hon sitter i.

Detta är världen idag. Sverige idag. Mitt kvarter idag.

tiggaren

Det finns många problem med situationen för hemlösa. Men det är lika effektivt att kräva att de ska lösa situationen själva, som det är att skrika på min nagel, som jag just har slått upp, att den ska läka.

Läk damn you nagel. LÄK!

För det fungerar inte så. Min kropp måste ta av sin kraft för att lösa situationen. Och vår samhällskropp måste göra detsamma; denna kropp som tillhör den rikaste 1% i världen.

Robin Hoodsk Antikrist

I veckan har jag läst åtskilliga rapporter om människor som spottat på och sparkat ner tiggare. Tillomed de som stulit från dem; en slags Robin Hoodsk antikrist. Ta från de fattiga o ge till de rika.

Tänk att det då fortfarande finns vildvittror som tror att lösningen på denna mänskliga misär är att förbjuda den. För det fungerar så bra. Mord, droger, stölder och folk som cyklar utan fungerande ringklocka är förbjudet, och nu ett minne blott.

Not.

När förbudsröster höjs är jag intresserad av hur de tänker. Om de tänker.

Hur ska förbudet efterlevas? Är det polisen som ska jaga växelmynt från halta o lytta? Och vilka blir påföljderna? Utskällning? Kölhalning? Böta med slantarna i sin pappmugg?

Få odlar fortfarande myten om tiggare som gömmer guldjuveler i sina lortiga kläder. Ingen tiggare har ännu klivit in i rummet och med dörrkarmsbreda axelvaddar och med Alexisröst förklarar att de äger 51% av mitt oljebolag?

För de är inte i en tiggarkartell. Det är människor som har hamnat i en situation de förlorat kontrollen över; människor som inte har de möjligheter som du och jag har.

De är människor.

I våra grannländer har förbudstaktiken praktiserats, med stor framgång. Om man med framgång menar att man blundar för det mänskliga lidandet genoom att stänga dörren för den som är hungrig.

Och är det törhända så att Harpyjorna inte vill hjälpa de hemlösa till ett värdigare liv. De vill bara slippa se dem på väg hem till Stepford.

Syns inte. Finns inte.

vildvittran

Sitt och sov

I veckan blev hemlösa utslängda från ett nattcafé för att de hade mage att lägga sej ner på golvet och sova, trots att de kommunala tjänstemännen tydligt förklarat att det bara var ok att sitta och sova där.

Lokalen blev naturligtvis utrymd.

Min för mjuka säng med för höga kuddar ter sig plötsligt underbar. För det är en säng. Och snön är inte mjuk att sova i.

Politikerna måste vakna och stiga upp ur sin snödriva nu. Det är nämligen tid att ta ansvar; Lokalt för att göra vardagen uthärdlig, och nationellt och internationellt genom att aktivt arbeta för att förändra situationen.

Svenska politiker behöver dessutom sluta vara så ängsliga i fråga om att sätta press både på de länder som inte tar hand om sina medborgare, och på de länder som inte är är med och delar på ansvaret för mänskligheten.

Fram tills dess får vi alla lära oss att alltid ha med växelpengar i fickan, köpa lite extra mat när vi är i butiken, lägga nån timme då o då på att hjälpa välgörenhetsorganisationerna och rensa garderober på kläder och skor som kan göra större nytta nån annan stans.

tiggare

Jag vet att medmänsklighet ibland kostar på. Men vi har bara den här lilla planeten att bo på, och då får vi faktiskt ta hand om varandra.

Vi känner samma sorg och samma glädje. Vi fryser av samma kyla, och samma känsla av oro håller oss vakna på nätterna; Vare sig det är för att sjunga rätt text på lördag kväll. Eller inte veta vart man ska sova på lördag natt.

Hon sitter kvar i snödrivan. Den hårda. Och hon tigger fortfarande.

Det enda anständiga är att sluta skriva, o ta lite frukost från hotellet o gå ut till henne.

Nu.

Annars är jag ingen människa utan bara en liten lort.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
8 kommentarer
 1. sew
  sew says:

  Hej!

  Vill bara nämna lite kort att jag tycker du är fantastisk! Du är så ödmjuk, glad och livfull i detta karga hårda samhälle.
  Över en slump kom jag över klippet när du intervjuas av Trolljägarna och jag tyckte att du talade så fint och klokt om problemet.
  Jag har sett dig lite på TV och så men jag vet knappt vem du är eller hur din musik låter, men av det lilla jag sett så har jag blivit glad. Glad över att det finns bra människor.
  Jag kan inte tänka mig hur jobbigt det är för dig men jag har själv ett hum om hur det är att bli hatad. Jag hoppas att du får det bättre tillslut, en dag kommer folk inte orka mer tills det bara finns de kvar som bara kan berömma dig för det positiva du sagt, musiken du sjungit och leendena du givit åt andra.

  Ha det gott !

 2. Paula
  Paula says:

  Orkar inte bry mig om alla människor och orkar inte tycka synd om tiggare och varenda jävel som har det jobbigt!!
  Jag har ett annat lyxproblem. Sorgen över att du/ni inte gick vidare 🙁
  Du hade varit SÅÅÅ värd det <3
  Och ett tips… Sluta vara så snäll och naiv. Du kommer att bli sårad..

 3. Yngve,Lindahl
  Yngve,Lindahl says:

  Tiggare är en del av det kriminella nätverket, en annan sak om jag skulle sitta och tigga för jag bor i Sverige. Mer lagligt tycker jag. Har man en dyr bil och ett gammalt hus som håller på falla ihop så kanske man behöver extrapengar. Helt klart en lämplig syssla när man gått i pension. Jag gör också statistroller men får inte mycket för det oavsett jag är chef på Volvo så blir omkostnaderna stora att leva.

 4. Anna
  Anna says:

  Tiggare har inga rättigheter i Sverige då dom inte är registrerade i Sverige. Då ingår inte heller läkarvård. Har man inget personnummer som gäller i Sverige så kan man inte få hjälp. Det vi gör är att stjälpa dom när dom tror det finns stora möjligheter. Inga vårdinrättningar finns, då dessa tiggare har svåra hälsoproblem. Vi hjälper dom bara på ytan.

 5. pierre
  pierre says:

  Rickard, sitter efter en jobbig dag och läser ovan och wooooooow du anar ej hur jag håller med dig och inre visste jag att vi hade sååååååå samma åsikter. Lite like visste jag sedan tidigare men jag läser sällan andras hemsidor etc så detrs bidde en wooooooooow för mig. Du är mer toppen än jag trodde när jag trodde du var topoen ! Kram pierre

 6. cecilia
  cecilia says:

  Själv har jag bara ersättning från FK, och har det tight med pengar, men jag försöker göra det jag kan ändå. Går min arbetsträning på Stadsmissionen, och jag försöker ge iallafall någon slant när jag kan. En tia eller en femma är ju bättre än ingenting. Det finns så klart många som har det värre än jag, men alla kan göra något. Att behandla dom med respekt och göra så gott man kan. Att faktiskt säga hej tillbaka och ge fan i att behandla dom illa kostar ingenting.

 7. Anyah Fredriksson
  Anyah Fredriksson says:

  Tårarna rinner ner när jag läser din artikel. Jag håller fullständigt med dig. Människor vakna inte upp en morgon och bestämmer sig för att ta en trevlig resa till Sverige och bli tiggare. Dom är desperata, på sin nuvarande plats i sitt eget land, dom är nära att svälta där. Så dom ger sig iväg på resan, med de få saker som återstod för dem. De kommer hit för att de litar på oss, dom litar på att dom skall få hjälp av oss. Eftersom dessa människor behöver hjälp. Dom är inte i stånd att hjälpa sig själva – hur kan de? Det är på tiden att politikerna äntligen göra något. Det behövs tillförlitlig, kontinuerlig hjälp. I Tyskland finns det åtminstone kalla-bussar som kör runt på natten och erbjuda hemlösa en plats för vila och en varm kopp soppa, vilket inte är mycket, men det skulle vara – även här i Sverige – en början.

Kommentarer ej möjligt!