Dela med dina vänner


Submit

Dags för nyårslöften. Berättelser om människor i svält och flykt knuffas undan av tips på hur man blir lycklig av att inte äta. Bantning; Den sämsta quickfixen till illusionen av det perfekta livet sedan knarket uppfanns.

Det är en sak att ta hand om sin kropp och må bra. Röra på sej är skönt, och bra näring gör att man orkar mer.

varning

Men det är inte det vi pratar om. Istället pumpas vi, som gåslevergäss, fulla med bilden av att vi måste späka oss för att anpassas till samhällets konforma mall av hur man ska se ut; Självförtroende mäts i centimeter och människovärde i BMI.

Barn med anorexi, tonåringar med bullemi och vuxna ortorexi är symptom på ett samhälle som är sjukt. Vi svälter oss på njutning och matar oss med självförakt. Och har ändå dåligt samvete. Detta gift som genomsyrar vår värld och får oss att nedvärdera oss själva.

Att försöka förändra sitt verkliga yttre för att passa in i en retuscherad bild av verkligheten är ungefär lika effektivt som att sätta ett plåster på ett avsågat ben. Den som bara kan acceptera sig själv om den blir annorlunda; den kommer aldrig bli nöjd.

Jag kan inte tänka mej ett sämre nyårslöfte än att upprepa mantran om att man är för ful. För tjock. För lång. För smal. För kort. Har för stora. Har för liten. Har för många. Har för få. Att kroppen är fel. Allt är fel.

Nyårslöftet om att odla ett intensivt självhat. Som om världen inte hade nog med avsky.

bada-4

Ta istället hand om din kropp genom att älska den. Hela din kropp.

Behöver du av hälsoskäl göra något, gör det med varsam hand. Smek din kropp under tiden, och tala om för den att du älskar den. För den är du.

Men se på din kropp med kärleksfulla ögon. Uttryck varje dag tacksamhet gentemot denna magiska enhet, som låter dej uppleva livet.

Alla kroppsdelar funkar inte som man vill hos alla. Men så länge vi lever har vi delar av kroppen kvar som funkar. Och dessa har vi en möjlighet att vara tacksamma för. Att älska.

Ögon som kan läsa dessa rader. Öron som kan höra musik. En näsa som kan känna doften av nejlika i apelsin och regnvåt asfalt en sommargryning. En mun som känner smaken av choklad, jordgubbar och kyssar.

Händer som kan smeka, ben som kan gå eller armar som kan krama. Muskler som får oss att le, som skapar skratt. Och som håller tätt så att vi inte bajsar ner oss fastän vi skrattar.

En hjärna som förmår att processa denna text, och en fantasi som ger oss möjligheten att skapa en inre värld där vi är perfekta, precis så som vi är. Där vi inte räknar fel och brister – utan där vi räknar rätt och tillgångar.

Ett hjärta som kan hysa empati, ett bäcken som bär på åtrå. En livmoder som ger liv åt ett barn och en rygg som kan bära den som inte själv kan gå.

Är inte detta värt att fira, så vet jag inte som är värt att firas.

Är inte detta värt att älskas, så finns det ingen kärlek i världen.

venus

Detta är mitt nyårslöfte. Mitt enda. Att inte bara arbeta för att sprida kärlek ut i världen. Utan att också sprida den in i min inre värld.

Jag kommer inte lyckas varje dag. Och jag vet att det är svårt. Men jag kommer försöka. Och vi får hjälpa varandra palla.

Och om ni tvekar, eller behöver öva, är det bara att hänga med mej till nakenbadet i Skanör i sommar så ska vi bada och ha roligt, utan några som helst dömande blickar. Bara kärlek.

Om jag vinner Melodifestivalen lovar jag att ställa till med den värsta grymma festen stranden nånsin sett. Kommer ni?

Eller som RuPaul säger: Om vi inte ens kan älska oss själva, hur fasen ska vi då kunna älska någon annan?

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
1 kommentar
 1. Charlotte Mikaelsson
  Charlotte Mikaelsson says:

  Hej Rickard!
  Såg er dans till din man på Let’s dance och blev alldeles tagen och började googla lite på dig. Hittade massor av kloka texter. Bland annat denna.

  Älskar hur du formulerar dig, hur du är ömsint och tillåtande. Du verkar vara en riktigt härlig människa. Ska fortsätta läsa det du skriver.

  Kram!

Kommentarer ej möjligt!