Dela med dina vänner


Submit

När jag precis hade börjat sjunde klass bröt några niondeklassare upp mitt skåp.

Jag borde kanske skylla sej själv; Jag hade färgat håret rött, nitarmband och lite, lite kajal. Inte tillräckligt mycket för att nån ska se. Men med det tunna strecket längs med fransroten kände jag mej lite, lite mer som min stora idol; Madonna.

När skåpet bryts upp hittar de kajalpennan. Och ett klistermärke med Madonna. Från att ha tryckt längs med väggarna och ibland blivit lämnad i fred så länge jag inte syntes, började en häxjakt på bögen. Och jag var livrädd för att gå till skolan.

Det är samma barn som vaknar upp idag. Istället för att städa ur mitt uppbrutna skåp, börjar jag dagen med att radera några kommentarer, efter inlägget om dragqueens igår.

12

 

Jag trycker inte längre längs några väggar, för jag är inte längre rädd. Och jag har gett mej in i leken, det är jag mycket medveten om. Och jag tycker jag tål den ganska bra.

Men känslan av att vara måltavla för andras hat är ändå jäkligt fuckig. Har folk verkligen inget bättre för sej. På riktigt.

rickard-söderberg-4-år-604x610

 

Jag tittar på mej själv som barn och ser hur ömtålig jag är. Jag överlevde.

8

 

Sen tittar jag på dagens ungdomar som är lika ömtåliga, men som kanske inte har samma supportsystem. Och då blir jag så fruktansvärt förbannad. För orden har blivit grövre och bakom digital anonymitet är det enkelt att blotta sina mörkaste sidor mot ungdomar som vill uttrycka sej som de vill, leka i samförstånd och kramas i kärlek…

1-610x162

 

Tack o lov har jag universums mest underbara familj, som alltid till 100%procent inte bara accepterat vem jag är och vad jag vill göra – utan också helhjärtat stöttat mej dygnet runt från den dagen jag föddes.

Dessvärre är inte alla vuxna lika kloka som de är. Och jag har svurit vid allt heligt att så länge jag orkar stå upp för varje kid som inte får lov att uttrycka sej som den vill, och varje ungdom som inte får krama vem den vill.

9

 

Det finns nämligen en liten del av mänskligheten där rötan vuxit sig så djup att den svämmar över i mejl, kommentarer, tweets, SMS, tillrop… och knytnävar. De är kanske inte så jäkla många, men de är obeskrivligt annoying. Väl skyddade bakom politiska program och heliga böcker sprida de ett irrationellt hat under parollen; objektiv sanning i vilken vi måste döma andra. För så har vår Gud/Profet/Führer/Patriark/sekt- eller partiledare sagt. Hat som får barn att inte vilja gå till skolan för att de är rädda. Som får ungdomar att ta livet av sej.

Kvar står vuxenmobbarna i sin skenhelighet och rättfärdigar sina äckliga handlingar.

14

 

Varje vuxen som inte bidrar till att minska dessa trakasserier är en del av problemet. Varje vuxen som inte aktivt ryter ifrån när sömniga synagogor, gammalmodiga frikyrkor, styvnackade östliga ortodoxa kyrkor, fundamentalistiska moskéer eller politiskt extrema partier sprider homofob dynga.

23

 

Vi måste hjälpas åt att påminna dessa belackare om att det finns ett annat sätt att göra det på. Miljoner och åter miljoner troende har redan omfamnat kärleken och sett att deras respektive Gud faktiskt tycker det är bra med lite mer kärlek på jorden. Inte mindre. Som har förstått att kramar är bättre än slag.

15

 

Men många bokstavstroende är hårt hjärntvättade, och kommer rapa ett mantra om att det är i kärlek som de talar om för oss att vi är vidriga. De kommer säga att de inte hatar ”dej”, bara ”dina handlingar” av den enkla anledningen att de själva inte tar ansvar för sina handlingar. Då är de enkelt att separera de två.

Men för en ung kille känner den där pirrande åtrån i magen när han pussar en annan kille för första gången i livet, så är det faktiskt ingen skillnad. De ÄR sin känsla.

11-610x110

 

Jag kan inte tänka mej något fulare än att förminska människors rätt att älska. Sig själva. Eller nån annan. Inget är mer ondskefullt än att försöka få människor att kramas mindre. Att älska med varandra mindre. Inget.

33

 

Ingen kid ska nånsin behöva trycka längs med några väggar, bara för att vuxna är idioter. Så nu får ni fan tagga ner o skärpa er. Inte bara för att jag är sjukt trött på att behöva börja varje dag med att deleta tweets och kommentarer. Utan för att ni tar livet av ungdomar!

Hur kan ni inte fatta hur det känns i en ung människas kropp varje gång ni säger att hen är onaturligt, oönskad eller orättfärdig? Hur?

41

 

Det finns mängder med människor i världen som lyder under ett förtryck som är oändligt mycket större än det vi har här i Sverige – och där har vi ett enormt ansvar i att dela med oss av vårt gemensamma överflöd; öppna våra plånböcker så mycket vi kan, våra hjärtan så mycket vi orkar och våra gränser så mycket det går.

Ingen ska behöva gråta sej till sömns för att vuxna är hjärt- och tanklösa; besatta av sina ogudaktiga fördomar.

5

 

Alla som inte tillåter era kyrkor, moskéer, synagogor och partilokaler ha öppna fönster och öppna hjärtan, kan väl va snälla att krypa tillbaka till dessa mörka hålor, så slipper iallfall vi andra höra era satansverser.

21

 

Sluta smutsa ner alla underbara troendes rykte genom att bete er som skit. Sluta pissa på Gud och Demokrati genom att vara dess värsta representanter. Try something new. Prova att älska. Prova att älska med någon. Det finns en underbar värld där att upptäcka.

7

 

Sorry. Men jag är förbannad nu. Det är inte varje dag man orkar låta allt rinna av en. Ibland pallar man inte ta mer skit, och då tycker jag ändå att jag är ganska hårdhudad.

Tack o lov står jag inte ensam. Det finns mängder av människor där ute som slåss för kärleken. Jag älskar er. Varenda en av er. Så tyck inte synd om mej. Detta är inte martyrinlägg, och det är inte synd om mej. Jag får så mycket kärlek från så många olika ställen och ser mej själv som en av de lyckligast lottade människorna i världen.

3-610x185

 

Vill ni göra något så skriv istället ett ord till den unga personen som är utsatt för mobbing i plugg eller på jobb. Likea den som lägger ut ett kärleksbudskap och visa att ni finns för de som är utsatta för hedersrelaterat förtryck.

Krossa fördomar genom att sprida kunskap där den saknas. Ifrågasätt vänligt de som upprätthåller den gamla, heteronormativa patriarkala normen, vare sig det är på ditt jobb, din familj, din community eller din församling.

Länka något smart eller skicka ett mess till den där som du kanske själv inte var helt snäll mot i plugget. Ge 20 spänn till en bra organisation som ex Friends eller RFSL, eller hissa en regnbågsflagga på din wall.

Anything. Men var med och gör skillnad.

Ryt sedan ifrån till den som fortsätter sprida intolerans och stör de grupper som försöker mobilisera hat så att de aldrig kan växa sig starka. Reagera när mörkret sipprar ut på tvivelaktiga debattforum, från troll på twitter och från obetänksamma ”vänner” på Facebook

Det är så vi förändrar världen. Tillsammans. Nu.

rickard-sover-573x610

 

Lika trygg som jag sov hemma när jag var barn, ska varje barn. Och det är upp till oss vuxna.

26

 

Jag säger bara; håll käften själv!

Tack.

Inlägget är hämtat från gamla bloggen. Innan flytten hade det ca 6k likes och 150 kommentarer.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
12 kommentarer
 1. Christina
  Christina says:

  Hej Rickard!
  Jag visste inte riktigt vem du var innan min mamma som är 80 år började prata om dig och hur fantastiskt vackert du sjunger. Jag hade tänkt överraska henne med att köpa 2 biljetter till Dalasinfoniettan i Siljansnäs den 2 januari. Men mycket besviken konstaterade jag just att alla biljetter är slutsålda. Nu hoppas vi att vi lyckas få tag på biljetter i dörren innan konserten. Jag läste lite om vad du skrivit i Metro. Om att du varit och sett valarna utanför Grönland och att vi människor skövlar och förstör jorden…. Så bra att du, som ändå är en offentlig person, eller i alla fall har tillgång till de kanalerna, tar upp detta. Ska läsa mer om vad du skrivit…. TACK för att du står upp för det goda! Hoppas, hoppas vi får förmånen att lyssna till dig på lördag!

 2. Lena
  Lena says:

  Hej Rickard! Jag såg just klockan 9 med stjärnorna. Varje gång du är med i tv så blir jag bara så glad. Du sprider värme omkring dig. Sen såg jag att du hade blogg. Läser här trollens vidriga kommentarer, och jag lovar, tårarna rinner! Jag är djupt troende kristen o jag vet att Gud är kärlek! Gud välsigne dig Rickard. Keep on o tack för genuin värme o godhet du sprider. KRAM från Lena i lilla Bankeryd

 3. Caroline
  Caroline says:

  Satt precis och läste det du skrivit och det som dök upp i mitt huvud är – alla har vi rätt att vara dem vi är, helt unika. Är oerhört glad att du vågar stå upp för den du är. Kram

 4. adam
  adam says:

  Jag vill bara säga att det du gör Rickard, det är fantastiskt låt inte dessa nollor komma åt dig. ALL KÄRLEK TILL DIG FRÅN MIG!

 5. Yngve,Lindahl
  Yngve,Lindahl says:

  Ahaha mobbarna har väldigt svårt just nu! Rätt citerat på kl 9 hos stjärnorna. Kan hålla med när mobbarna inte har någonting annat att tänka på än att mobba andra för dom har dålig självkänsla att dom inte står i centrum och är stora stolta och vackra som du Richard. Riktigt machoman är du. Där kommer du körandes på din cykel som en stolt krigare. Tänk på att du kör över småkrypen när du cycklar och dessa människor kravlar lika lågt som dessa små insekter som finns på marken.

 6. Maria
  Maria says:

  För första gången i mitt liv känner jag mig naiv. Riktigt grundlurad! Jag visste att hat finns och att hatet uttrycks på nätet utan hejd o utan påföljd. Men att hatet var så avgrundsdjupt och så utan filter visste jag inte. Blåögd eller godtrogen? Jag mår fysiskt illa när jag läser vad du fått/får ta emot. Det är lätt att säga att det kommer från människor som själva mår dåligt men fullt så enkel är nog inte förklaringen. Från mig får du ren beundran o kärlek. Ta emot!

 7. Katja Bergqvist
  Katja Bergqvist says:

  Det är ju tamejfan patetiskt att bevittna alla Sveriges ensamma masturberare kasta sin obildade skit på dig. Kanske lyckas man inte skriva något vettigare med så valkiga händer? Stå på dig – du rockar!

 8. Titti
  Titti says:

  Tack Rickard, för att du orkar och för att du inte lägger ner bloggandet trots alla dessa idioter som inte bara kan leva och låta leva. Du lyckas uppenbarligen väcka känslor av de skildaste slag och lika mycket som vissa retar sig blir jag inspirerad och samlar kraft för min egen vardag. Kärlek!

 9. Fredrik
  Fredrik says:

  Hej Richard.

  Vill bara säga att det är första gång jag läser din blogg och jag blir ledsen över hur människor i världen kan bete sig så hatiskt mot dig. Det gör mig ledsen och förbannad Jag diggar dig väldigt mycket som ikväll när du och Elize sjöng One by One. Ni var bäst! All kärlek till dig!

 10. Zandra
  Zandra says:

  Tjo. Har sett dig lite lätt i media och kikat in bloggen någon gång. Du verkar vara en riktigt klok människa med hjärtat på rätta stället. Och sjunger förjäkla bra:)

 11. Edvard
  Edvard says:

  Jag måste bara säga att jag blir så fruktansvärt äcklad och uppgiven av sånt här. Hur orkar folk bära inne sånt obefogat hat? Det är väl dessa som det egentligen är fel på.

  Du är grym!

 12. Suzanne
  Suzanne says:

  Inte en kommentar till bloggen men ett varmt tack för din underbara Gästlista i P2! Och tack för att du står upp för allas rätt att vara sig själva.

Kommentarer ej möjligt!