Dela med dina vänner


Submit

Religionens historia har styrts upp av makthungriga, pengakåta, destruktiva, stockkonservativa, exkluderande, kvinnohatande, vetenskapsfientliga gubbar. Jag har tagit ställning för kärleken som tema på vissa av mina skivor, när jag snackar i TV, i radio och i tidningar, för när religiösa människor över hela världens sedan väljer hat framför kärlek, och dissar kärleken till min man (bara för att jag själv är man) – då rinner min bägare över.

Det var vid ett av dessa tillfällen som jag ramlade över en amerikansk text som ifrågasatte religion, och kände genast igen mej. Tog fram min konfirmationsbibel och började läsa… skratta… och gråta. Sedan skrev jag en insändare djupt inspirerad av den amerikanska orginaltexten som jag skickade till några lokaltidningar. Hallandsposten tog in den. Och sen var det ingenting mer med det. Detta var nästan 15 år sedan.

Åren gick och jag glömde bort att jag skrivit texten. Sen en vacker dag i september 2010 kom jag hem från mitt jobb på operan och såg hur både mejlen, FB o Twitter fullkomligt svämmade över. På några timmar hade insändaren börjat spridas och det var med nukleär kraft.

insandare

 

Den veckan ställde jag in allt och fick möjligheten att delta i den viktiga debatten om religion vs tro i både tidningar, radio och TV.

Det var startskottet. Sedan dess har jag ägnat stora delar av mitt liv åt att försöka förstå varför människor väljer hat istället för kärlek – och försökt uppmuntra dem att välja det senare…

Jag har fått, och får fortfarande, många ”svar” på artikeln. Människor som försöker använda Bibeln för att motbevisa det som står i densamma. För att bevisa att den är ofelbar. Människor som inte förstår att alla heliga böcker, oavsett vem eller vilka som skrivit dem, är metaforer för deras egen sanning.

För i dessa frågor finns ingen objektiv sanning – och framför allt ingen sanning som man kan mäta andra än sig själv efter.

napkin

 

Men för någon som tror att jorden är 3000 år gammal eller att kvinnor inte kan bli präster är så långt bortom förnuftets gränser att det är ett Sisyfosjobb att försöka nå dem.

Gå nu ut i världen och sprid kärlek. Älska mänskligheten. Och älska med människorna.

På förekommen anledning

Ok. På förekommen anledning, och för folk som är lite dåliga på att göra sin research och (ironiskt nog precis som i texten) hellre dömer än att kolla upp bakgrundsfakta, förtydligar jag det här igen: Det finns en amerikansk förlaga av denna text som kom decennier innan både West Wing och andra kopior över hela världen.

Mitt enda bidrag är att jag för över snart 15 år sedan skrev min egen version av en urgammal synvinkel på en ännu äldre absurd lagtext, för jag tyckte det behövdes en svensk version. Sen satte jag in den i en lokaltidning.

Därefter har den levt helt sitt egna liv.

Jag börjar bli ganska trött på att år efter år efter år bli nedslagen för att jag har skrivit texten och häcklad för att jag inte har skrivit den.

Jag vet att det som står i insändaren har sagts om och om igen, och jag har aldrig nånsin hävdat nåt annat, utan hänger sej åt halmdockor, o låt oss skippa det och tala om kärnfrågan istället. Den om vilken värld vi vill ha – en med mer tolerans och kärlek – eller en där vi dömer varandra utan att veta vad som ligger bakom.

Jag gör inte några som helst anspråk på att något annat än att lyfta frågan om det orimliga i homohat från organiserad, fundamentalistisk religion, och göra det på svenska… OK?

Texten

Öppet brev till Yngve Kalin, och allt de präster som har undertecknat uppropet mot välsignelseakt för samkönade par.

Hej. Jag lyssnar till era kloka ord, men har fortfarande några frågor som jag tror ni kan hjälpa mej med. Jag tänkte sälja min dotter som slav (2a Mosebok 21:7). Vad anser ni vara ett skäligt pris? I 3:e mosebok 24:44 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att det bara gäller slavar utanför EU – Vem av oss har rätt?

En annan vän till mig arbetar på Hemköp och insisterar att arbeta om söndagarna. Jag är helt på det klara med att han måste dräpas (2:a Mosebok 35:2), men är jag moralisk ansvarig för att göra detta själv?

Varje gång jag bränner en oxe som offer vet jag att detta ger en doft som behagar Herren (3:e Mosebok 1:9). Problemet är att grannarna klagar, så går det kanske lika bra att grilla en stor biff? En an mina vänner menar att även om det är en vederstyggelse att äta skaldjur (3:e Mosebok 11:10) så är homosexualitet värre (3:e Mosebok 18:22) Vem av oss har rätt, eller är det lika illa?

Jag är närsynt så jag går ju självklart inte i kyrkan då jag inte får närma mig Guds altare när jag ser dåligt (3:e Mosebok 21:20) Nu är jag bjuden på ett bröllop, och jag underar om det är ok att jag står i vapenhuset? Många av mina bekanta går till frisören och klipper håret på sidorna och rakar skägget i kanterna. Detta är ju en synd enligt (3:e Mosebok 19:27). Hur bör det straffas?

Mina barn har börjat träna i Malmö FF, men i (3:e Mosebok 11:7-8) att man inte skall röra vid några rester av en död gris, så jag undrar om jag ska kräva av Malmö FF att använda platsboll? Mina barn sa dessutom emot mig en gång förra vecken, och jag undrar om jag verkligen måste stena dem till döds vid stadens port, (5:e Mosebok 21:18-21) eller om jag lika gärna kan göra det hemma i trädgården?

Min morbror har en bondgård i Bjärred och han envisas med att odla både potatis och vete och syndar ju då mot (3:e Mosebok 19:19). Hans fru är inte mycket  bättre då hon går klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmaterial (vanligen en blandning av bomull och polyester). Han har också den fula ovanan att svära mycket. Är det det verkligen helt nödvändigt att vi samlar HELA Bjärred att stena dem (3:e Mosebok 24:10-16)? Eller går det lika bra att bränna dem till döds på ett familjebål som vi brukar göra med människor som sover i samma säng som sina släktingar? (3:e Mosebok 20:14)?

Jag vet att ni har gått på djupet på alla dessa frågor, och jag ser fram emot tydliga svar. Ett stort tack till er rakryggade präster som visar att Bibelns ord är oföränderliga! / Rickard Söderberg”

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
6 kommentarer
 1. Göran Asp
  Göran Asp says:

  Hej Rickard!
  Tack för en lysande satirisk text. Läste den för många år sedan men hade ingen aning om att det var du som skrev den.
  De e ju tråkigt när man (läs James Spader) inte förstår den enkla poängen nämligen att om man hänger upp sitt homohat på Leviticus (3:e Mosebok) så måste man väl lyda allt annat stollepro som står i den där gamla boken.
  /Göran, racerhetero men fullständigt oförstående inför homohat

 2. James Spader
  James Spader says:

  Jag ser några fundamentala problem med din analys av denna text och det är
  samma problem som ALLA gör med dessa citat.
  Du skriver ett öppet brev till en präst i Svenska Kyrkan och diskuterar GT.
  Svenska kyrkan är en del av kristendomen vilket baseras på NYA TESTAMENTET.
  Det är ett nytt förbund som gäller nu. GT är judendom – inte kristendom.
  Gamla Testamentet är inte komplett utan NT, så ALLT måste läsas genom
  orden från Jesus.

  ”En annan vän till mig arbetar på Hemköp och insisterar att arbeta om söndagarna.
  Jag är helt på det klara med att han måste dräpas (2:a Mosebok 35:2)”

  Vad sa Jesus om Sabbaten? Gjorde Jesus något på Sabbaten?

  ”Varje gång jag bränner en oxe som offer vet jag att detta ger en doft som behagar
  Herren (3:e Mosebok 1:9). Problemet är att grannarna klagar”

  Nä, problemet är inte att grannarna klagar. Problemet är att DU inte får utföra denna
  akt. Det ska skötas av en särskild präst och ENDAST I TEMPLET. Judisk lag.

  ”En an mina vänner menar att även om det är en vederstyggelse att äta skaldjur (3:e Mosebok 11:10)
  och i (3:e Mosebok 11:7-8) att man inte skall röra vid några rester av en död gris”

  Läs Markus 7:19… Jesus har förklarat ALL MAT REN. Ät gris och skaldjur och med god aptit.

  ”Jag är närsynt så jag går ju självklart inte i kyrkan då jag inte får närma mig Guds
  altare när jag ser dåligt (3:e Mosebok 21:20)”.

  Gud finns inte vid något altare i kyrkan. Vi är den Helige Andes Tempel enligt 1 Kor 6.
  Förhänget i Jerusalems tempel bröts ju isär vid Jesu död om du minns?

  ”Många av mina bekanta går till frisören och klipper håret på sidorna och rakar skägget
  i kanterna. Detta är ju en synd enligt (3:e Mosebok 19:27)”

  Hmm… men vad säger Jesus om detta?

  ”Mina barn sa dessutom emot mig en gång förra vecken, och jag undrar om jag verkligen måste
  stena dem till döds vid stadens port, (5:e Mosebok 21:18-21)”

  Läs Joh 8 ””Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen…”

  Du skriver ”Gå nu ut i världen och sprid kärlek. Älska mänskligheten. Och älska med människorna.”

  Och på vilket sätt är detta INTE Jesu missionsbefallning? Vilket är DET STÖRSTA BUDET enligt
  Jesus? ÄLSKA! Älska Gud… älska din nästa… älska dig själv.

  Jag kritiserar starkt denna text eftersom den tillhör JUDISK lag. Detta är inte kristendomens kärna.
  Jag är dock också en stark motståndare till hur kyrkan arbetar eftersom de mesta som rör dagens kyrka
  går i stark polemik mot den kristna läran. I NT finns inga kyrkor… i NT finns inga prästkläder etc.
  Jag är en stor förespråkare för fundamental och konservativ kristendom av den väldigt enkel anledning –
  fundamental kristendom handlar om att gå till den kristna roten… och vad är den?
  JESU LÄRA! Om vi följer Jesus, hur kan då något gå fel? Älska… älska… älska…
  Jag är alltså själv en stark motståndare till hur kyrkan arbetar och måste ge dig en ENORM eloge för att du som HBTQ-person och utan prästkläder visar den kärlek som kyrkan borde visa människor.
  Din passion för människor är fantastisk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Sven Anderrson
  Sven Anderrson says:

  Kära lilla Rickard Söderberg, vad jag vet finns det ingen präst som tror att jorden är bara 3000 år gammal.
  Nä, den anses i vissa välinformerade och lärda kretsar vara hela 7000 år. Jordbruket ”uppfanns” för ca 10000 år sedan
  men det måste väl ha varit på en annan planet. I övrigt håller jag med dig i allt. Otroligt att folk har gått på dessa orimligheter i så många år. Ha de bra.

 4. Yngve,Lindahl
  Yngve,Lindahl says:

  Som kristen har man ansvar att ta och olika religioner. Man får inte äta griskött i Islam halal, man halalslaktar för renhet och blodet rinner ut som är renhet, man måste dölja sitt hår och andra kroppsdelar för män. Hur kan då dessa kvinnor ha barn? man år inte ha andra gudar. Man godkänner inte lyx i vissa religioner som spel, och annat lyx som är satans verk. Nu kan man undra varför dessa personer ser på tv och sminkar sig och köper elektroniska saker när det inte får förekomma lyx- Man får heller inte ta emot bidrag eller äta om man inte jobbar, Vissa religioner fastar på dagarna och äter när solen sjunkit. Då äter man i vilket fall och fastar inte. Vissa har drabbats av fetma och högt kolesterol pga sena middagar. Anser att dessa religioner bara har uppfunnits och är påhittade av någon osmart guru. .

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] påvisa din åsikt om homosexuella. Jag antar din utmaning och med hjälp av Richard Söderbergs insändare till Hallandsposten från runt 16 år sedan så ska vi se vad för andra ”sanningar” vi kan hitta i […]

 2. […] Ibland förstår jag verkligen inte alls hur folk gör när de väljer att ta ett visst bibelställe framför ett annat, särskilt inte när deras argument inbegriper att de måste göra detta för att de inte kan välja bort obekväma bitar. Det är därför det är så roligt och träffande med texter av den där typen som pekar ut konstiga bibelställen som bibelviftande människor bortser från. […]

Kommentarer ej möjligt!