Dela med dina vänner


Submit

Kära Mattias Karlsson; Du känner dej tydligen ”som en operasångare som tvingas sjunga Eddie Meduza-covers”. Jag förstår att du mår dåligt. Men låt mej sjunga lite för dej, så ska du se att du snart kommer på bättre tankar.

Operan är en konstform som de senaste 500 åren har utvecklats genom att gränser rivits ned och människor från olika delar av världen har mötts för att inspirerat varandra. En smältdegel av kulturella alkemister som genom sitt konstnärliga guld utvecklar mänskligheten.

foreställning-5

 

När du beskriver sej själv som en operasångare, så blir det en generande påminnelse om den obildning och historielöshet som blivit kännetecknet för Sverigedemokraternas politik.

Låt oss råda bot på lite av detta genom att sjunga Mozart;Österrikaren som hade urpremiär på sin italienska opera Don Giovanni i Tjeckiens huvudstad Prag efter att ha inspirerats av resor till Frankrike, Nederländerna och England. Och operan handlar om kärlek.

Det du håller på med Mattias har inget med opera att göra. För i SDs politik finns inte dessa fruktgivande möten. Det finns ingen musik att sjunga till. Och där finns ingen kärlek.

foreställning

 

Jag är operasångare. Jag har utbildat mej sedan målbrottet fick mej att sluta i flickkören. Jag har rest över en skock gränser och sjungit på ett halvdussin språk under över ett halvannat decennium. Du har ställt ultimatum på en regering att stänga dessa gränser och cencuera dessa språk. Det är ett requiem för människor som drivits på flykt, riskerar att dödas för att de älskar, eller vill sjunga i en kör för flickor fastän de är pojkar. Din melodi är inte en operacantilera, för du är inte operasångare.

Du är inte ens coversångare. Du är neofachist.

Ett operahus är en värld i miniatyr. Jag har varit med i produktioner där vi talar 5 olika språk, har lika många religioner och närmare tjoget nationaliteter. Och inget är mer kreativt än dessa möten mellan människor från världens alla hörn. Oavsett om världen är ett operahus eller ett land.

Hade operakonsten stängt dörren för den som har fel ursprung, fel sexualitet eller fel kön hade operan gått under tillsammans med Orfeo, i Mantua 1607. Det är skillnaden mellan min konst, och din konstiga politik.

klanning

 

Å andra sidan är det kanske bra att du iklär sej rollen som operasångare, Mattias. För om din politik går igenom så kommer du göra det svårt för dej själv att verka, och din höjda röst skulle sluta skära i våra öron. Opera är nämligen bara en av de kulturformer som ni Sverigedemokrater i år efter år har raljerat över och förnedrat i era kulturpolitiska förslag.

lear-2-l

 

I förra mandatperiodens budget ville SD skära ner anslagen för det operahus som jag ska sjunga på ikväll, med 80%. När jag sjöng för asylsökande där kastade extremister ägg, sten o bajs på mej. Jag svarade genom att sjunga för gömda flyktingbarn, och ni svarade i er tur genom att kalla min konstform för ”flum”.

rosenkavaljeren

 

En minst sagt haltande duett, där ni i codan föreslog en statlig censur. Jag har förstått att det är lite si och så med slutledningsförmågan, men nåt av det första som då skulle diminueras i ett morendo, det är dinCarmina Buranska svanesång, Mattias.

Det finns en folkrörelse som sjunger starkare än alla troll i världen, och det är den för tolerans och kärlek. Vi sjunger gratis, men väljer inte dina ord; skitgig. Vi är stolta. Och i den kören ingår samtliga etablerade partier. Ni får gärna sjunga tillsammans med oss, men inte med de smutsiga notblad ni har nu, Den typen av falsksång passar nämligen inte i en kör som sjunger med kärlek. Då får ni allt lära er några nya partitur.

Och du. It ain’t over until the fat tenor sings!

rosta

 

ps. Jag har sjungit Eddie Medusa också, och det var en formidabel succé. Så nästa gång du vill låtsas spela bildad, be någon researcha dina metaforer. Ds.

Foto:  Malmö Opera, Oper Leipzig, Toronto Opera & Wemland Opera.

Inlägget är flyttat från den gamla bloggen, och innan flytten hade det 4,2 k likes på Facebook.

 

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit