Dela med dina vänner


Submit

Det finns dumma saker. Sen finns det helt idiotiska saker. Sen finns det fyrverkerier.

När Gudrun Schyman för några år sedan tuttade fyr på 100 000 kr i Almedalsgrillen, för att sätta fokus på ojämställdheten, blev folk rosenrasande. Men när en kvarts miljard barnslavstillverkade raketer för de med barnasinnet kvar offras på nyråsfirargrillen, då applåderas det.

fingar

 

Närbutiker förvandlas till vapenlager och livsfarliga sprängmedel langas av ansvarslösa vuxna. Vuxna som uppenbarligen har alldeles för mycket pengar för sitt eget bästa, eftersom de anser att det bästa sättet att spendera dem är att grilla dem. Inte sällan i kombination med alkohol. De kunde lika gärna torkat sej i baken med dem. Då hade de iallafall gjort lite nytta. Och definitivt mindre skada.

Medan vi leker krig med våra trivselbomber, skakar de människor av rädsla, som just flytt från riktiga krig. Att smälla fyrverkerier över ett land där kåkstäderna växer, känns som ett dubbelt hån, då varje glitterbomb är en filt, en måltid eller ett par hela skor. Istället ligger de o fryser ihjäl när miljontals kronor försvinner i bengaliska eldar.

Den som köper fyrverkerier kommer aldrig med trovärdighet kunna säga att den inte kan skänka pengar till välgörenhet, för den har uppenbart sådant överflöd av cash att de bränner i fickorna. Bokstavligen.

Skänk istället pengarna du skulle lagt på fyrverkerier till valfri välgörenhetsorganisation, och se människors hjärtan glittra.

faglar-fyrverkerier

 

Våra tamdjur tvingas fly långt ut på landet, eller ner i olika fönsterlösa källare. De vilda djuren har dock inte samma lyx, utan få se sina liv avslutas sprängda, brännskadade eller ihjälskrämda. Den som sett stadens vilda fåglar flyga i panik mellan smällande raketer, för att sedan falla ner döda från luften har svårt att se skönheten i fyrverkerier.

Och den som inte sett dessa fåglar, har bara valt att titta bort. För inne i den Lützernska krutdimman av tungmetaller och oförbrända kolväten finns djuren.

I Stockholm gjordes nyligen miljömätningar på uppdrag av Miljöförvaltningen. Under två veckor kring nyår tillfördes den lokala stadsmiljön ca 275 kg (extra) bly från privata fyrverkerier. Andra metaller som ökade i mätningarna var: vanadin, krom, nickel, strontium, titan, mangan, molybden, koppar, kobolt, kadmium. Vissa av dessa är mindre farliga att sprida – andra dödliga. Men ingen av dem hör hemma i vår inandningsluft.

fyrverkerier-innehåll

 

Slutligen. Att hantera sprängmedel med alkohol i kroppen är olagligt. Likaså om du är under 18 år. Eller om du spränger i tätbebyggt område. Eller på mark som inte är din egen. Och förutom någon timme runt midnatt den 31/12 behöver du dessutom tillstånd från polisen. för den minsta lilla rymdblomma.

En del butikskedjor har bannlyst sprängmedlen, och de ska ha cred. Och även om det är lite sent att få din egen stad låta bli att elda upp skattepengarna, så är lagom att börja lobba för att de inte ska göra det vid nästa nyår. Det kan nämligen ta lite tid, då de fyrverkerikramande gammeltänkarna kan ha lite söndersprängd förståelse för de lite större sammanhangen kring fyrverkerier…

Tack o lov finns det ett väldigt effektivt sätt att undvika detta gissel.

Köp inga fyrverkerier. Inga. Alls.

Klipp lite konfetti istället, och ha ett riktigt sprakande och glittrande nyårsfirande, utan hemska baksidor.

Detta inlägg är flyttat från den gamla hemsidan. Innan flytten hade det 4,2k Likes på Facebook.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit