Dela med dina vänner


Submit

Samvete är livsviktigt. Samvetsklausul är livsfarligt.

Tro är underbart och livgivande. Den försonar och skapar ett inre lugn. Den förgyller min värld. I bästa fall. Och så länge vi utövar den med förstånd och i samförstånd.

Men när vi börjar döma andra efter vår privata tro, eller vill att andra ska tycka som vi – inte som de själva vill. Då är vi ute på väldigt tunn is.

Samvete hjälper oss att agera med hjärtat och vara rädda om varandra.

Samvetsklausulen låter människor använda sin privata religiösa uppfattning för att inte utföra sitt arbete.

Är du Jehovas vittne ska du kunna vägra medverka till blodtransfusion.

Är du ortodox muslim ska du kunna vägra utföra vissa undersökningar på motsatta könet.

Är du katolik ska du kunna vägra abort.

Beroende på din sexuella identitet, din hudfärg eller ditt kön kan du komma att vägras vård för att vårdgivarens privata och religiösa övertygelse säger så. En Samvetsklausul skyddar inte den som är sjuk, utan den som tror på ShivaJesus, Muhammed

…eller Det Flygande SpagettiMonstret.

Pastafari

Spagettimonstret är Gudomen i Pastafari; en religion som skapades av Bobby Henderson år 2005 i protest mot att skolorna i Kansas började undervisa att intelligent design var ett vetenskapligt alternativ till evolution.

Den centrala inom FSM:s tro är ett osynligt, flygande spaghettimonster som skapade hela universum efter en rejäl fylla, och det är anledningen till att jorden inte är helt perfekt.

Alla bevis för evolutionen är planterade av Det Flygande Spaghettimonstret för att testa pastafariernas tro, och när vetenskapliga metoder, som C14, används för att mäta föremåls ålder är Spaghettimonstret där och ändrar resultatet med sina nudellika tentakler.

Pastafarier tror på himmelriket, och att det där finns ölvulkaner. Helvetet är snarlikt, men ölen är avslagen.

Officiellt avslutas böner med RAmen, ett teleskopord bildat av det religiösa ordet Amen och ordet Ramen som är en japansk nudelrätt.

The Gospel of the Flying Spaghetti Monster möter vi blandannat Katpen Mosey, vars superförmåga är att dela ölhav.

Den innehåller också budorden Åtta saker jag helst vill att ni inte gör. På berget Salsa får Kapten Mosey 10 stentavlor, men han tappar två på vägen ner, för de var så tunga.

Hendersons diagram över sambandet mellan en ökad global uppvärmning och ett minskat antal pirater visar på det klassiska misstaget inom religion att samvariation är samma sak som orsakssamband.

pastafari-samband

 

Den heliga huvudbonaden är durkslaget, och det finns många exempel på människor som fått detta godkänt som religiös huvudbonad i sina pass. Och i USA och vissa europeiska länder, som ex Österrike, finns en ganska stor rörelse som upphöjt detta till en religion.

pastafari

 

Och när vi inser att Pastafari är en religion så låter inte en samvetsklausul lika självklart längre…

Samvetsklausul

Begreppet blev känt i Sverige 1958 när Svenska Kyrkan införde det för att låta biskopar slippa viga kvinnor till präster. I Kyrkan har detta tack o lov urholkats, men det finns starka krafter, främst inom Sverigedemokraterna och i viss mån Kristdemokraterna, att införa en samvetsklausul i vården.

I beslutade Landstingsstyrlesen i Kronoberg för att utreda frågan. Igen. M, C och KD röstade för och FP la ner sina röster, istället för att stödja S, V och MP som röstade emot. Den avgörande rösten togs av den moderata ordföranden.

Nu kommer utredningen näppeligen godkännas i fullmäktige, i synnerhet inte eftersom landstinget inte kan avgöra frågan, det kan man bara nationellt. Så jag förstår inte att Alliansen riks inte tar sina politiker Landstingspolitiker i örat och förklarar för dem vad en samvetsklausul innebär, och att den inte är förenlig med god vård. Eller förenligt med den politik de bedriver på riks (möjligen frånsett vissa i kd).

Och förklarar för dem vad som ingår i deras uppdrag, och vilken makt o möjlighet de har som landstingspolitiker….

Förstår inte att dessa politiker inte förstår vilken signal de sänder ut. Trodde de att vi inte skulle upptäcka det, eller vadå?

Naturligtvis ska ingen människa tvingas utföra ex en abort, men det lär knappast komma som en överraskning i någons arbetsbeskrivning.

Och jag uppmuntrar alla att följa sitt samvete, oavsett vad det grundas på. Men då får man också ta konsekvenserna för det. Och är man ex inte beredd att ge vård enligt den lagstiftning vi har, då får man försöka söka sej till något annat jobb.

Själv skulle jag ta i princip vilket arbete som helst framför att arbeta ex på ett slakteri (för det är min övertygelse) eller fönsterputsare på skyskrapor (för jag har grym svindel), och de konsekvenserna tar jag fullt ansvar för.

Och om ens egna religiösa övertygelser (eller svindel) är starkare än viljan att arbeta med ett specifikt jobb så är det ett val, vars konsekvenser man faktiskt själv får stå upp för.

Religion

Religion är underbart. När vi utövar den i samförstånd. Men när den utövas i oförstånd skapar den krig.

Jag har bett i synagogor, moskéer och buddhistiska tempel, och jag är medlem i Svenska Kyrkan. Jag är en stark anhängare av meditation, har en egen tarotkortlek och jag har fått både healing och varit hos medium. Jag gör yogaövningar, har mitt radband från mina klostervistelser på mitt skrivbord, dyrkar både Callas och Mozart som Gudar och är gift med en som har ett altare med en SamuraiDaisho; en walizashi och katana.

Det enda krig dessa saker orsakar är när jag är livrädd att skära handen av mej när jag dammar hans sylvassa japanska svärd. För jag tvingar ingen annan att lyda. (även om jag borde tvinga Anders att damma dem själv).

Vissa saker funkar för mej, andra inte. Vissa saker gör mej lugn, andra stressad.

Att utföra kirurgiska ingrepp på någon som inte gett sitt samtycke är vansinne. Och att vägra utföra ingrepp på någon som önskar det, och enligt lag är berättigad till det, är lika vansinnigt; Två ondskefulla sidor av ett religiöst mynt där religionen gått från varje enskilt mänskligt hjärta, till att bli en yttre dogm att prångla på andra.

5GSOAOQTGVCH4H1O-rszw514

 

Rätten till jämlik vård och fri abort är för ömtålig för att vi ska kunna jiddra med den genom att öppna dessa dörrar.

Jag uppmanar dessa samvetslösa samvetsklamrare att ta sitt sunda förnuft tillfånga och rösta för att religioner, som ex Pastafarianismen, inte ska ha någon inverkan på hur vården sköts i Sverige. Överhuvudtaget.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit