Dela med dina vänner


Submit

Jag har sagt det förr. Och jag kommer säga det igen.

Och jag vet att jag inte alltid orkar eller lyckas hålla mej till det. Men det gör det inte mindre sant.

Har man inget att säga ska man inte säga det. Då är det bättre att vara tyst.

Och när man väl talar, då måste man kunna stå för något. Gör man inte det, så faller man för allt.

Och ju fler som lyssnar, desto tydligare och starkare måste man tala.

Det är mitt credo. Min religion. Min fullständiga övertygelse. Jag vet inte vad som skulle kunna få mej att rucka på denna livsprincip. Sannolikt inget.

Plattformen

Jag är otroligt välsignad att ha en plattform från vilken jag kan tala, och där det ibland är ganska många som lyssnar. Det är inte bara en möjlighet för mej att använda. Inte bara ett förtroende att förvalta.

Det är min förbannade skyldighet att utnyttja för att försöka göra den här lilla, lilla planeten i universums ytterkant till en lite mer uthärdlig plats. En plats där vi ser varandra, tar hand om varandra och vågar älska varandra. Till en lite färgrikare plats.

Idag öppnades Sveriges Riskdag för första gången i mordern tid av en person med djupa rötter i nationalsocialism och nazism. Sveriges andre vice talman Björn Söder höll i klubban i vår högsta beslutande församling; i demokratins hjärta.

riksdagen-soder

 

När jag ser bilden från Riksdagen idag slår mitt hjärta så hårt. Av raseri. Av vilja att förändra. Det brinner inom mej. När normaliseringen av främlingsfientlighet, homofobi och människoförakt gått så långt, låter det sig inte göras att att inte göra något.

Och samma principer gäller; Ju större plattform, desto starkare måste man stå.

Priset

Jag är inte bortskämd med priser. Jag har fått några, och jag blir alltid lika överrumplad och generad av denna typ av hyllningar. Men jag dristar mej också till att bli lite stolt när det väl händer. Må Jante förlåta mej.

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne delar ut både Frihetspennan och Frihetstonen; priser till publicister och musiker som verkat i Segerstedts anda.

Torgny Segerstedt var en av de skarpaste och tydligaste kritikerna av Nazismen, mitt under brinnande krig. Han vågade trotsa motståndet och faran och använde sin plattform för att tala om farorna, och om vad vi behöver göra för att förändra världen till en mer tolerant plats. Vilken inspirationskälla.

På monumentet över honom på Vasaplatsen i Göteborg står texter från en text han skrev under kriget:

De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden.
Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål.
Stor sak i det. De dö fria.
De likna icke de där som sträcka hals och kackla vid sitt mattråg och beskärma sig över ‘galningarna’.
I sinom tid skola dessa sansade gröpätare slaktas och förtäras.
Det går så med de tama djuren. De taga inga risker, och de förlora alla chanser

Läs det en gång till, för det är viktiga ord.

Den som inte tar några risker,

förlorar alla chanser.

Priser från hans minne har tidigare tilldelats bl.a. Astrid Lindgren, Tidskriften Expo och Music Against Violence.

Det är med oerhörd ödmjukhet jag på torsdag tar emot priset Frihetstonen.

astrid-lindgren

 

Med Frihetstonen fäster Stiftelsen Torgny Segerstedts Minneuppmärksamheten på musikens stora betydelse när det gäller att försvara de demokratiska fri- och rättigheterna. Alla vi som genom musik fått en plattform att arbeta ifrån. Alla. Utan undantag.

Och inte ens min blygsamhet kan stoppa mej från att dela deras motivering, ty det är poesi i mina öron.

Rickard Söderberg skapar med sin röst konst på högsta nivå, men han använder också sin starka stämma för att stå upp mot orättvisor och kämpa för allas rätt att höras och synas i samhället oavsett politisk, religiös eller etnisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Rickard Söderbergs röst ger ett färgrikare Sverige.

Ett färgrikare Sverige. Det är där håret på mina armar reser sej. För det är mitt mål. Det är mitt värv. Och när det blir erkänt på detta sätt gör det all möda värt. All.

Ett färgrikare Sverige. Har ni hört något vackrare.

torgny-segerstedt

 

Utdelningen sker i Göteborg i Universitetets Aula på torsdag kl 18. Jag kommer både tala och sjunga när jag tar emot priset, och jag kommer göra det med min klaraste och starkaste stämma; den som fördömer och i kärlek vill kväsa allt det som andra världskriget stod för… och de ringar på krigsvattnet vi dag ser. De ringar av byggda murar, nationalistisk egoism och vidrigt människoförakt som dväljs i vår närhet.

Må min sång vara en droppe som förgör de smutsiga ringar vi upplever i Sveriges Riksdag. Idag.

Och må alla som har en röst gå i Segerstedts anda och tala. Högt. Och tydligt. Och villkorslöst, för en mer kärleksfull och tolerant värld.

Jag tackar redan nu Stifetelsen Torgny Segerstedts Minne för förtroendet, och jag lovar att förvalta hans orädda arv och arbete för frihet så gott jag överhuvudtaget kan.

Allt för att göra Sverige lite färgrikare.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit