Dela med dina vänner


Submit

Hej Jimmie!

Det finns massa saker jag inte förstår. Som hur man räknar divison med liggande stolen. Eller hur min cover på Operan kan hoppa upp i spagat.

Då är det skönt när någon kommer och hjälper mej förstå; som förklarar för mej att det bara är ett räkneexempel, och såna har ni i SD lärt mej att man inte behöver svara på. Man kan bara konstatera att det är ett räkneexempel. Om och om igen. Och sen gå vidare. Skönt.

Och min cover på operan talar om för mej att alla är olika. Och det är inte bara ok. Det är perfekt.

Så du behöver inte skämmas för de där sakerna du inte riktigt förstår. Det är helt ok.

Och jag vill hjälpa dej förstå Jimmie.

Maten

Du vet när du glömt käka frukost o sen suttit i plenum jättejättelänge o alla bara gaggar om helt ointressanta saker som inte har nåt med invandrare att göra. Magen kurrar och det över en timme kvar till lunch. Inte ens en gammal chokladbit hittar du i väskan.

Tänk dej sen att det inte är en timme till du får lunch. Du får den inte på eftermiddagen. Inte när du kommer hem på kvällen. Inte dagen, veckan eller ens året efter. Du får den aldrig.

Tänk dej den hungern. Förstår du att den som aldrig är längre än en rikskupong ifrån en lunch behöver hjälpa de som aldrig har sett en lunch?

Förstår du det? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Men jag vill hjälpa dej förstå hur det kan kännas:

jimmie-12b

 

Lägret

Du vet när man campar på sommaren. Lång kö till den snubbiga toaletten, halvrå mat på triangaköket och mobilen håller på att ladda ur.

Tänk dej sen att det inte finna nån toalett, utan du får bajsa på gatan. Du har inget triangakök (men det gör inget, för du har ändå ingen mat). Och det gör inget att din mobil är urladdad, för hela din familj är dödade i krig.

Jag vet att du har hälsat på ett flyktingläger i Jordanien en gång, och det kanske räknas som att du jobbat där. Lite som att Kristina Winberg ”jobbat” för SIDA i Moçambique eftersom hennes kusin gjort det, och Kristina hälsade på henne en gång.

Men jag tror vi måste respektera att andra förstår hur det där fungerar bättre än både du och jag. Till exempel FN.

Och nu har ju FN varit väldans tydlig med att de inte vill att SD ska använda dem som förkläde för din politik. Helt enkelt för att de inte håller med dej.

De anser att UNHCR förvisso behöver massa mer pengar, men att det aldrig kan ställas mot flyktingmottagande.

Förstår du det? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Men jag vill hjälpa dej förstå hur det kan kännas:

jimmie-16

 

Vädret

Du vet hur det regnat här i Skåne i helgen. Totalt kaos. Tycker vi. Och i vårt hus har källaren regnat in och alla mina CDskivor och klaverutdrag är helt förstörda.

Tänk dej sen att det som finns på skivorna och i noterna inte betyder något, för du har aldrig någonsin varit på en teater. Du har aldrig hört ett instrument. Aldrig hört musik. Och kanske inte ens har någon som vill sjunga en godnattvisa för dej.

När vi hade genrep på Doktor Zjivago på Malmö Opera var salongen fylld av specialinbjudna asylsökanden. De hade aldrig varit på en stor musikal. Hur skulle de ha kunnat. De har ju inte ens ett land som de kan kalla sitt eget; än mindre en bostad.

När vi gav dem vårt genrep så var glädjen så total. Bland dem. Och bland oss. För att ge av det överflöd man själv har, för att beröra och hjälpa en annan människa, det är det vackraste som finns.

Du borde prova det nångång. Och du borde uppmuntra andra människor att uppleva glädjen i att dela vårt välstånd, som vi ju byggt upp till stora delar på att tredje världen slavar.

Så att vi kan handla billigt.

Och att de förstör sin miljö, så att vi kan ha våra fina backyards intakta.

Förstår du det? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Men jag vill hjälpa dej förstå hur det kan kännas:

jimmie-14

 

Bostaden

Du vet när man är iväg på resa och bor på hotell natt efter natt. Hotelldöden. En stel fåtölj. Halvdan utsikt. En ollad TVremote och en säng som man inte vill veta vad folk gjort i. Och man vill bara hem. Hem till sin egen lägenhet, med sina egna ostädade garderober, smuliga golv och oputsade fönster.

Tänk dej sen känslan att inte kunna komma hem efter en lång resa, ta av sej sina svettiga skor och bara slänger sej i soffan. För man har ingen soffa. Man har inget hem. Och man kanske inte ens har ett par skor.

Det är nämligen så att den som lever på gatan inte är en slug Reviärans Guldgosse som tjänar storkovan till hemliga ligor.

Den som lever på gatan, lever knappt alls.

Förstår du det? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Men jag vill hjälpa dej förstå hur det kan kännas:

Bulgarisk tiggare på Narinken. 25.03.2014 / Tor Wennström

 

Förälskelsen

Du vet när man sitter i kostym på nån stel tillställning. Jag höll på att säga när du sitter på Nobelfesten, men sen kom jag på att de inte bjuder in rasistiska partier. Men du förstår ändå vad jag menar.

Så sitter man där, o så börjar det klia på ryggen. Man river sej mot stolsryggen, men den mjuka kostymen gör bara att det kliar ännu mer. Och man vill bara att ens partner ska komma och klia loss sådär skönt o rivigt som man brukar göra när man ligger i sängen tillsammans.

Tänk dej sen att den personen inte kliar, utan tar fram ett stenhårt rep. Och börjar piska. Piska stenhårda rapp tills ryggen blöder. Tills du förlorar känsel i både ben och armar. Och slutar inte fastän du skriker av smärta.

Den slutar kanske inte ens förrän du är död.

Och allt personen som piskas gjort fel är att ha haft en partner som kliar på ryggen.

I många länder är detta verklighet, och dessa personer är ofta unga. Och rädda. Och vill vi ha en värld med mer kärlek, så måste vi hjälpa dem kunna sprida denna kärlek. Vi måste hjälpa dem våga vara förälskade. Och då kan vi inte stänga våra gränser och bygga murar.

Förstår du det? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Men jag vill hjälpa dej förstå hur det kan kännas:

jimmie-10

 

Detta jag skriver är inga konstigheter. Det är självklarheter för de flesta av oss. Men om du inte förstår dem så kanske du ska överväga att inte sitta i Sveriges högsta beslutande församling. Där vill vi nämligen ha människor som agerar i kärlek och agerar för tolerans.

Människor som förstår att vi lever på ett och samma lilla jordklot, och som förstår hur vi inte är en isolerad del av världen.

Idag är det 75 år sedan andra världskriget startades av ett systerparti(?) till dej, och detta krig fick ett antal konsekvenser för stora grupper av människor. Dessa konsekvenser lever de fortfarande med idag, och vi måste verka mot dessa konsekvenser. Inte för dem.

Och detta inte är en tävling i öppnade hjärtan. Det är rent jävla hyfs för var och en som förstår sin historia.

Förstår du den? För du agerar nämligen lite som om du inte gör det.

Detta inlägg är hämtat från min gamla blogg. Innan flytten hade det ca 3k likes på Facebook.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit