Dela med dina vänner


Submit

När jag blir utsatt för hatbrott har jag alltid blivit väldigt väl bemött av polisen.

Ibland har jag inte ens hunnit göra en anmälan, för de har sett i tidningar eller sociala medier att något hänt, gjort en anmälan själva o sedan kallat in mej som vittne till min egen upplevelse – vare sig det är att jag fått sten kastat efter mej, dödshot eller mina grejer nerkletade med bajs.

Polisen har alltid tagit min upplevelse på allvar.

Sedan läggs utredningarna ner.

förundersökning

 

Men när jag idag läser om att gayparet i Marks kommun, som senaste månaderna blivit utsatta för extremt grova hatbrott, låter det annorlunda. Där säger polisen nämligen inte bara att de lägger ner utredningarna. De säger också att de tvivlar på att hatbrotten överhuvudtaget skett.

Vi tror inte att paret i Kinna överhuvud taget utsatts för några brott. Det är vår uppfattning.

Vad som egentligen hänt är det såklart få som vet. Men verkar det inte ganska osannolikt att Roy och Håkan själva ristat in hakkors i sin egen bil, slagit ner sej själva och utsatt sig själva för dödshot som gjort dem oförmögna att leva ett normalt liv…?

Mer osannolikt än att en vit, frisk, hetero medelålders auktoritet inte tycker det är värt att lägga mer energi på att utreda Münchhausenbögarnas påstådda hatbrott…?

Jag vet inte svaret.

Men vi måste ställa oss frågan.

Någon timme senare backar polisen. Inte direkt från uttalandet. Utan liksom mer ifrån att de gjorde ett. Det blev ju så hiskeligt opraktiskt helt plötsligt när de råkade spill out vad de egentligen tänkte, och det visade sej tangera samma homofobi som utredningen gäller… den som de vill lägga ner.

Själv funderar jag på hur vi hamnat här, för det är här det börjar bli intressant. Hur kan en auktoritet som en poliskommissarie, med den uppbackning den har underifrån, uttala en sådan sak utan att ens reagera på vad den själv säger.

DÄR är problemet!

Vad bygger vi världen på

Vi bygger vår värld på ett antal regerande värderingar, och jag börjar bli vansinnigt trött på dem. För det är sådan skit som marinerar sej ner genom länder, regeringar, organisationer och myndigheter och till slut blir det som ex olika poliskommissarier tar sina beslut grundat på.

Och så länge dess värderingar inte är tolerans, kärlek och generositet är jag inte med. Då delar vi inte samma värld.

Så länge det är maktkåta gubbar som dunkar varandra i ryggen på ljusskygga arenor. Då är jag inte med. Då är det inte den värld jag vill leva i. Då är det en totalt uppfuckad värld, och den måste vi ändra på.

En värld där en kvinna inte kan vara präst i särskilt många sammanhang. Och aldrig imam? Eller rabbi? Det är en störd värd.

En värld där vi vill förbjuda människor ha en sexualitet. En sensualitet. Att vara förälskade. Att frånta världen möjligheten till mer kärlek. Till mer älskog. Till fler bröllop för de som vill ha det. Det är en hatisk värld.

En värld där högerextrema as ljuger om verkligheten tills de tror sig själva och kallar sej demokratiska fastän de bygger hela sin världsbild på samma gamla fascism och rasism som de alltid gjort. Det är en nynazistisk värld.

En värld där vi hellre låter människor dö som djur än att öppna våra gränser och dela med oss av vårt absurda överflöd till de som inte har något. Det är en iskall värld.

En värd där vi exploaterar djur i underhållnings- och matindustrin på ett sätt som gör att människor inte ens vill veta hur det går till, för då kommer biffen aldrig smaka detsamma igen. Det är en förljugen värld.

En värld där vi dikterar klädkoder för en kvinna som är så rigida att hon riskerar dödsstraff om hon bryter dem. Det är en vidrig värld.

En värld där vi våldtar skogar, ängar och hav för kortsiktig vinnings skull. Och där vi bränner fossila bränslen som om det inte fanns en morgondag. Vilket det snart inte finns. Det är en hjärtlös värld.

En värld där det finns folk som tror att homosexualitet inte finns bland jordens alla djur, inkl människan. Men som samtidigt tror att jordens alla djurarter får plats på en och samma båt. Det är en ointelligent värld.

En värld där unga flickor får sina under liv sönderköttade med rakblad, bordskvinvar och taggar av ”kulturella skäl”. Vad är det för jävla kulturvärden?

En värld där vi tror att känslan av förälskelse går att bota. Eller bör botas. Det är en sjuk värld.

En värld där vårt människovärde baseras på huruvida vi har testiklar eller äggstockar. På hur stor melaninproduktion vårt översta hudlager har. Och på vilken nationalitet min mor har när hon föder mej.

En värld där en utsatt minoritet eller en underordnad grupp hela tiden blir misstänkliggjord av den som står överst i könsmaktsordningen. Vad är det för värld?

Jag vill inte leva i den förbannade världen. Hör ni det. Jag är trött på det.

För i den världen kommer det finnas en myndighet där en auktoritet inte reagerar när hen fråntar en människa hennes upplevelse och värdighet. Jag vill inte leva i en värld där en lömsk homofobi har smugit sig så långt in i samhället att de inte längre är förmögna att leva sej in i en bögs vardag… den full av hat, stenar och bajs.

Credo

Men vi kan förändra världen. Vi skapar nämligen världen i varje tanke vi tänker, varje ord vi säger, och i varje handling som följer.

Vi behöver bara börja med att låta våra liv andas tolerans. Andas mångfald. Andas kärlek. Andas generositet. Andas tillsammans. Det är en god start.

Och polisen ska vara först ut av alla att göra detta. Tillsammans med politikerna. Annars kan de avgå. Och vara så snälla att flytta till en annan värld, för då vill vi inte ha er här…

Bon voyage.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit