Dela med dina vänner


Submit

Det är fullständigt barockt att vi ska behöva fortsätta lyfta frågan om människors lika värde, oavsett regerande könshormon. Men som vi alla(?) är plågsamt medvetna om, lever vi i en ganska rutten könsmaktsordnad värld – en värld där kvinnan alltid visar sig ha lite mindre makt än mannen…

Snackisen idag än min goda vän o kollega Laine Quist som tvingats ta upp frågan igen, efter att ha blivit anklagad för förargelseväckande beteende då hon solade topless på en badplats.

”Varför ska jag som har snippa skyla min överkropp när människorna runtomkring mig som har snopp slipper gömma sin?!

Jag har två påsar med fett på min överkropp, precis som min man! Nu råkar mina vara lite större än hans men jag tycker att hans är vackrare att titta på.

En manlig överkropp är minst lika vacker och kan var lika sexuellt upphetsande som en kvinnas, alltså kan även den väcka ett ”förargelseväckande beteende…”!

Men ändå är det jag, kvinnan, mamman, som får skäll och ska skämmas för att ha visat mina bröst.”

bröst-anatomi

 

I samma veva förklarar Sverigedemokraterna, med deras omisskännliga brist på fingertoppskänsla, det såhär:

Det kanske till och med kan vara en del utav herrarna som uppskattar de bara brösten. Jag får väl säga som Putin, det var väl trevligt när demonstranterna hade bara bröst o förgyllde tråkiga möten.

Med två meningar kokar den aktiva SDpolitikern ner några tusen års förtryck o diminuerar kvinnan till viljelösa bröst som ska behaga mannen.

Och kanske hetsa upp honom lite. Så länge han har makten vill säga. Makten över henne.

Och han visar att mannens makt sannolikt handlar om ren armstyrka… för det är näppeligen intelligens.

Och det är då det börjar bli allvar. På riktigt. Och frågorna där kvinnan fråntagits sina rättigheter är flera; låt oss prata om två av dem…

Abort

Abortfrågan är kontroversiell. Inte för att det är kontroversiellt att välja att avlägsna en matsked delade stamceller från sin kropp istället för att vänta 9 månader och sedan sätta ett oönskat barn till världen.

Den är kontroversiell för att det finns människor (som tror att jorden är platt och ca 3000 år gammal) som anser att det är kontroversiellt; dessa människor som älskar att sprida skräck, skuld och skam. På de mest utstuderade och småaktiga sätt.

Jag vet redan hur kommentarerna här nedanför kommer se ut… vänta bara… jag kan sätta en miljon på att de återigen kommer visa prov på sin oförmåga att se skillnad på mord och abort, samt zygot o barn.

Men vem kan bry sej om fakta, när man kan köra skräckpropaganda?

Ja Till Livet är en organisation som skapades av omvittnat skogstokiga medlemmar i sekten Livets Ord; the mother of all hjärntvättning.

På deras hemsida kan man ex läsa att aborterna senaste åren har orsakat Sverige 15 600 miljarder i ekonomiskt bortfall pga av aborter. Detta trots att Sveriges BNP ‘bara’ är ca 3 500 miljarder. Och jorden är 3000 år gamla. Och 4 stamceller som är 6 timmar gamla är i princip en vuxen människa. Siffror är inte så noga. Prisa Herren. Och döda både läkaren o kvinnan som gör abort.

Alla som hängt med här ett tag vet att jag alltid sätter kidsen först, och försvarar deras rätt att vara både barn och människor. Alltid. Mitt fokus är tolerans och kärlek. Alltid. På barn alltså. Inte blastulor.

När så valet står mellan en handfull delade celler som inte skulle överleva 10 sekunder utan en petridisk och en vuxen kvinna som hamnat i en situation hon anser är ohållbar… då är jag bannemej ja till livet!

När ni talar om hur abort är lika oacceptabelt till och med om det är incest och våldtäkt, då är jag Nej-till-Ja-till-livet.

Sen fattar väl jag också att abort är den sämsta formen av preventivmedel – och vet ni vad; Det fattar varenda person gjort en abort!

Att ni ens bevärdigar er med att säga att någon skippar kondom eller preventivmedel för att det är så mycket enklare att glida in o få en abort nästa vecka vittnar om er totala insikt i det mänskliga psyket, och undangräver ert existensberättigande. Sorry.

Jag föreslår att ni bygger er en ark och seglar iväg (akta er för kanten på jorden bara), så vi andra kan säga Ja till Livet. På riktigt. Och säger Ja till kvinnas möjlighet att fatta sina beslut själva, utan att ni kommer dragandes med era mordhot, bränner ner abortkliniker eller hänger ut personerna i media. Allt tricks som ni gjort er kända för att använda. Capish?

pro-life

 

Omskärelse

Den mest vidriga form av kontroll är att under tortyrliknande former stympa kvinnans underliv. Inte bara traumatisera henne, utan också frånta henne möjligheten att ha ett funktionellt liv. Och framför allt frånta henne rätten till njutning, genom att fysiskt förhindra kvinnans sexualitet.

På så sätt antas hon vara trogen sin man. Har mannen så fiffigt tänkt ut.

Könsstympning utförs oftast på flickor mellan fyra och 14 år, men även spädbarn stympas. Ibland utförs det på kvinnor som precis ska gifta sig, på kvinnor som är gravida med sitt första barn eller som precis har fött sitt första barn. Ingreppet görs oftast utan bedövning av barnmorskor eller barberare, som använder saxar, rakblad eller krossat glas.

Traditionen att könsstympa flickor har troligen existerat i tre tusen år, och det absurda är att både män och kvinnor är med och upprätthåller traditionen att göra flickorna ”rena och vackra” och att omvandla flickan till “en riktig kvinna”.

Sedvänjan förekommer bland katoliker, protestanter, kopter, falasher, muslimer och animister, och är djupt rotad i både tradition och tro.

Det är svårt att hitta tillräckligt starka ord för att beskriva hur fruktansvärt det är, samtidigt som man måste ha föreståelse för att den person som är uppvuxen i en stenhårt kontrollerad kultur ibland kanske inte ens ser att det finns ett alternativ.

Det behövs först o främst lagstiftning. I samtliga av dessa länder från Indonesien i öst till Peru i väst där det förekommer. Därefter behövs utbildning o upplysning.

Och detta är ett av våra viktigaste krav när vi delar ut vårt bistånd och i våra diplomatiska kontakter med dessa länder. Sverige kan inte ligga flat, utan måste driva frågan långt mycket hårdare än i dag.

För varje dag vi väntar med detta förstörs livet för flickor och unga kvinnor.

könsstympning

 

När jag gav ut min skiva Castrato Arias, uncut edition, var detta en av de frågor jag lyfte, och det är som vanligt relativt få män som engagerar sej. För det handlar ju inte om dem. Jag vet att jag låter hård o cynisk, men tills jag ser motsatsen är det min beklagliga övertygelse.

Igår hörde vi om Jihadistgruppen Isis som skulle ha lagt en fatwa på att 4 miljoner kvinnor i Irakiska Mosul skulle stympas. De har idag tillbakavisat uppgiften. Men bara det faktum att vi under ett dygn (och möjligen fortfarande) svävar i ovisshet, och faktiskt trodde att det kunde ske, eftersom det skett så många gånger förr, gör frågan skrämmande aktuell.

I synnerhet för de ca 130 miljoner kvinnor som lever stympade idag.

Postludium

Uppenbarligen är själva könet det som mannen genom historien känner sej mest hotad av, eller som han har lättast att förstöra. Han har ju inte ett likadant, och slipper därför identifiera sej med kvinnans lidande?

ortodoxa-judar

 

Toplessbadandet är naturligtvis ett fjärilsvingslag  jämfört med könsstympningens våldsamma orkan, men det är båda symptom på en och samma sak; en värld där kvinnan är ifråntagen rätten till sin egen kropp. Och alla möjligheterna att lyfta frågan måste beaktas.

Jag är så otroligt trött på snobbismen att den ena frågan inte kan lyftas för att den inte är lika illa som en del andra frågor.

Låt oss ta alla initiativ att bryta den rådande könsmaktsordningen på allvar, vare sig det är att sola topless för den som vill det, bli volontär i Somalia för den som vill det. Och allt däremellan. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Och det är där vi behöver göra något. Nu. Alla.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit