Dela med dina vänner


Submit

På nationaldagen sjunger jag på Skansen. I publiken sitter både Deres Majestäter och min egen queen, min make Anders. Och hemma framför TVn kommer min mamma o pappa sitta klistrad.

image1

 

Jag borde vara stolt. Stolt att få sjunga under gul sol från blå himmel. Stolt över att få uppträda för kungafamiljen. Och stolt över att få representera Sverige.

Men istället skäms jag. Skäms över den bruna trångsynthet som allt fler målar Sverige i.

Sverige

Öppen demokrati. Fri skola. Sjukvård. Barnbidrag och föräldrapenning. Granskat rättsväsende och bankgaranti. Religionsfrihet och antidiskrimineringslagar. Allemansrätt, mötes- och religionsfrihet. Tillgänglig infrastruktur och milsvid orörd natur.

Listan är långt längre än så. Och även om det går fel ibland, så är det få länder i världen som kan jämföra sej med vårt överflöd.

Så när människor inte ens ser att detta, När de tycker vi inte har så vi kan dela med oss till de som flyr för sitt liv…

Då skäms jag.

samhällsinformation

Mobiltelefoner, platt-TV och utlandsresor är en självklarhet för många. Butiker där allt finns tillgängligt. Din möjlighet att just nu läsa dessa rader. Varm. Mätt. Ren.

Samtidigt som en medmänniska står framför våra ögon utan tak över huvudet. Kall. Hungrig. Utan tillgång till vatten att vare sig dricka eller tvätta sig med.

När jag jämför Sverige med Världen skäms jag. Skäms å era vägnar som tror att tiggaren på gatan gör det för att den söker lyx. Inte för att den försöker leva.

Skäms å era vägnar, som inte ser ert eget överflöd. Som tror att människor söker sig till oss ifrån sin säkra död för att de vill. Inte för att de måste.

Skäms å era vägnar för att ni bygger murar och skapar konflikter, i en tid då samarbete och tolerans är det enda sättet att möta framtiden.

En och samma värld

Politiskt kaos, religiös ortodoxi, inbördeskrig och miljökaos i vår hetsjakt på maxkonsumtion till minipris våldtar mänskligheten; krossar hennes möjligheter att leva i stora delar av världen.

Unga pojkar som sitter fängslade i fabriker och kvinnor fängslade i sina hem.

Unga flickor som riskerar vidriga omskärelser och män som riskerar livet för att de står upp för mänskliga rättigheter.

HBTpersoner som riskerar avrättning för att de är förälskade.

child-labour

Vår dator drivs med uran från Namibia och bilen går på olja från Iran. Vi köper en ny TV med tungmetaller från Filippinerna och dumpar vår gamla i Ghana. Våra barn leker med leksaker gjorda av barn i Kina, vi klär oss i kläder gjorda av slavar i Afghanistan och äter mat producerad av människor som riskerat livet för att kunna överleva.

Är dessa människor lika mycket värda än du? Frågan är binär. Ja eller Nej?

Det finns människor som agerar som om de svarat nej på frågan. Jag frågar mej hur de kan sova på nätterna.

Vi har dragit jackpotvinsten i livets lotteri. De flesta har dragit nitlotter. Bara en sjuk människa vill fortsätta straffa dem, istället för att dela på den plats som fortfarande finns kvar. Dela på resurserna. Dela med oss i kärlek. Av kärlek.

Denna del av jorden som vi kallar Sverige är inte din, bara för att du råkar vara född här.

Planeten är inte din. Inte min. Den är vår. Jordens tillgångar tillhör alla.

earth-from-moon

Vi måste göra det enda värdiga och öppna dörrar; Inte mäta människors värde och stoppa de vi ser som mindre värda ifrån vårt värdskap, i en värld som blir mindre för varje dag.

Ett nytt Sverige

Få saker äcklar mej som:

Kom inte hit. Ni är för dyra.

Men skicka gärna era grejer

så vi kan fredagsmysa.

Det är under all värdighet.

När jag sjunger på Skansen på Nationaldagen sjunger jag för ett nytt Sverige. Ett Sverige där vi ser vårt eget överflöd och generöst delar med oss till de som vi tagit så mycket ifrån.

Där vi vågar ge lite till de som inte har något. Alls. När vi hjälper andra att ha någonstans att sova på natten kommer vi själva kunna sova gott. Men först då.

image

Jag sjunger för ett Sverige där tolerans råder och vi kärleksfullt står upp för de som inte orkar stå själva. För ett Sverige där jag slipper skämmas.

Det är det enda värdiga. Då känner jag mej stolt.

Stolt över det nya Sverige.

Och stolt över att vi firar det tillsammans – oavsett var vi är födda, hur vi ser ut, vilken färg vi har på utsidan eller vilken tro vi har på insidan.

Så länge vi delar en kärlek och tolerans för varandra.

Då kommer mitt hjärta jubla när jag sjunger på Skansen.

Och då kan jag sova gott.

rickard sover

Inlägget är hämtat från gamla bloggen. Innan flytten hade inlägget 1,8k likes på Facebook.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit