Dela med dina vänner


Submit

Nu är det klart… Karol Wojtyla har slagit Agnes Gonxha Bojaxhiusvärldsrekord.

Ni kanske känner dem bättre som den stränga moralväktaren och rabiata homofoben Johannes Paulus II och Mödrarnas moder; Moder Teresa; kvinnan som helt själv sett till att halva Calcutta drabbats av HIV där hon (ivrigt påhejad av Vatikanen) förbjudit kondom, och när hon talade inför Nobelkommitéen sa:

Abortion is the worst evil, and the greatest enemy of peace…

Jag kan komma på hundratals värre fiender till fred än en en kvinnas möjlighet att själv bestämma över sin kropp och eventuella delade stamceller i densamma… men det är ju jag det. En enkel infedel.

Men dessa två kärleksspridare vill Katolska kyrkan såklart hylla som helgon, och det har varit en tävling om att få den snabbaste kanoniseringen nånsin i modern (nåja, i katolska mått mätt) tid.

Moder Teresa har rekordet. typ 10 år tog det. Men Ratzinger tyckte att en karl ska va snabbast, och Super Mario Bergoglio håller med.

Franciscus

Påve Franciscus som genomfört den med magnifika varumärkeskampanjen mänskligheten sett. Utan att ha förändrat något överhuvudtaget får han världen att se honom som en sann faghag som välkomnar frånskilda, homosexuella och kvinnor som gjort abort.

Vilket ju såklart är en osanning, där vi andra tolkar in det vi högst av allt önskar bara för att den nuvarande påven visat sig besitta en del mänskliga sidor. Och jag tror förvisso att han är långt mindre snävsynt än många av sina föregångare. Men att han skulle vara någon som hyllar kärlek mellan människor, ovillkorat kön, krävs kanske iallfall en endaste liten handling, och inte bara ett av oss välvilligt intepreterat uttalande… i vilket han också sa att ”kyrkan kan inte hänga upp sig på frågorna som rör abort, äktenskap för personer av samma kön och preventivmedel”. Vilket är exakt det de gjort i ett par tusen år sådär.

Men jag är inte den som är den. Ingen skulle bli gladare än jag om det visade sej att katolska kyrkan skulle ge välsignelse åt kärleken. Jag tror det när jag ser det.

Var var vi. Jo helgon-in-an-instant. Nu har man alltså tallat lite… nä inte på korgossanra, utan på tidsreglerna. Jorden är ju ändå över 6000 år gammal, så då får man börja rappa på lite, man vet ju aldrig när det tar slut. Och idag blir vår boy-toy-Wojtyla helgon, som tack för att han såg mellan fingrarna när pojkar och flickor användes som leksaker av evilminded kardinaler. Häpp.

Kanonisering

För att bli helgon krävs det först att man är saligförklarad. Då ska man vara

1. Död.

2. Efter sin död ha genomfört minst två mirakel som kan bekräftas medicinskt.

Jag vill inte hävda att nunnan Marie Simon-Pierre inte alls blivit botad från sin påstådda sjukdom efter att hon bett till JP, bara för att samtliga läkare säger säger att hon ljuger. Katolska kyrkans Helgonutskott är nämligen helt opartiskt, och säger de att hon blivit botad så har hon det. Shut up.

Och det stod 251(!) andra personer på kö för att själva bli odödliga genom att vara just de mirakel som JP utfört efter att han dött. Ändå cool feeling att få vara orsaken till att någon får Helgonstatus. Ungefär som att vara Dolly Partons privata manikyrist.

En av de andra mirakelmänniskorna har just gått ut i Europeiska tabloider i helgen o talat ut… eh… I Guds namn naturligtvis, och inte aaaaalls för att parasitera på helgonkulten.

Well. När man väl blivit saligförklarad så måste man genomföra ett mirakel till (man har det hektiskt efter att man dött inom katolska kyrkan, det är inte som inom Jehovas där man bara får traska omkring och mysa i sin kärnfamiljsidyll bland neongröna skogar, cyanblå hav o klappa tigrar i evigheters evigheters evigheter…

Life_on_Earth_forever

 

Katolska kyrkan förklarade att de undersökt saken extremt noga, och att de ”spelar själva djävulens advokat”. Jotack, äntligen en sak jag faktiskt tro på när de säger det.

Miraklet måste bekräftas medicinskt, med samma stora tillförlitlighet och hedervärda rutiner som på den tiden då kyrkan fortfarande dödade folk för att de hävdade att jorden inte var platt.

Så helt mirakulöst(?) visade det sig då att en kvinna i Costa Rica blivit opererad för en brusten aorta i hjärnan samma dag som JP blev påve. Och hon överlevde. Katolska kyrkan förklarar högtidligt att det ”inte kan förklaras på något annat sätt” än att JP är en mirakelgörare. När han för första gången satte sej på sin guldtron. På andra sidan jorden från Costa Rika.

Inte de Costarikanska läkarteamet.

Ty Helgonutskottet är oklanderligt. Och inte en enda som saligförklarats har underkänts. Så noggrann är utskottets processer; man letar tills man finner det man vill hitta helt enkelt. Och då har man ju funnit det. Och då måste det ju vara sant. Såatte.

serviettreligionen

 

Egentligen måste man ha varit död i 5 år innan processen börjar, men eftersom man nallade på den regeln för Bojaxhius skulle måste man göra det också för Wojtyla. Och strax efter att processen egentligen borde fått börja är Vatikanens oomkullrunkeliga beslut redan fattat, och deras superstar är helgon. Varsågod och tänd ett ljus.

Katolska kyrkan är ju liksom lite känd för att tolka regler och förbund lite som man tycker det passar för stunden… och om några år kanske man inte ens behöver vara död… då kanske det räcker att man har låtit sin känsla för anständighet eller kärlek till sina medmänniskor dö; o se, då kommer var och varannan kardinal kunna helgonförklaras på studs.

Helgon

Kanske vi skulle ägna lite mer tid åt att älska våra levande vänner och medmänniskor. Kanske vi skulle fokusera på att hjälpa människor få lov att älska vem de vill. När de vill. Hur de vill. Och så ofta de vill. Istället för att gräva ner oss i döda homofober och placera dem på andliga piedestaler och förväntas tillbe deras smutsiga värv?

Kanske vi skulle låta degradera kanoniseringen till den kitchiga kuriositet det är, men sen istället låta katolska kyrkan (med sina typ obegränsade tillgångar) bidra med öppenhet, frihet och kärlek… Låta dem bistå med lagliga aborter så att tiotusentals kvinnor ska slippa dö i olagliga dito. Och kondomer för att sona hur de bidragit till sjukdomsepidemier genom att frånta människor möjligheten att använda kondom… Lite love helt enkelt, istället för att med näbbar och klor motarbeta detsamma…

Och detta säger jag naturligtvis bara för att jag själv ska kommer ifråga för att bli helgon en dag… I would love to be målad i guld på ikontavlorna. Jag är snygg i guld. Ner på knä sa ja…

Slutligen vill jag på förekommen anledning framföra att jag faktiskt tror på mirakler. Jag tror att de kan ske. Och tror att de sker hela tiden.

Och om nu Bojaxhiu och Wojtyla kan göra mirakler tycker jag de ska låta mirakelvittnarna va i fred med sina Münchhausen syndrom, och istället skynda bort till krigshärjade Syrien, Kaotiska Ukraina, Ökenutvidgade Afrika, Översvämmande Asien eller någon av alla de platser där livet våldtas i Gudars namn, oftast Mammons… Åk dit i era andeformer o gör lite rejäla mirakler.

Eller ta er rod of iron o rensa upp bland katolska homofoberna i Rwanda, de judiska flathatarna i Gaza, de islamska böghängarna i mellanöstern eller de ortodoxa abortmotståndarna i mellanvästern bara för att nämna några… även om jag vet att just dessa stötestenar lär kräva mer än ett Gudomligt mirakel för att ändra på… med tanke på nivån av deras förtappning och höjden av deras hat.

Men. Att göra lite skillnad in the name of love. I den villkorslösa allomfattande kärlekens namn… Är det för mycket begärt?

Sanna helgon

Eller. Börja hylla de som gjort någon verklig skillnad för mänskligheten på andra sätt. Våra sanna helgon som i sanning förändrat världen med sina sanningar; Simone de BeauvouirCharles DarwinRachel Carson, William Shakespeare, Marie Curie, Alexander Fleming, Maria MayerMartin Luther King, Modesty Blaiese, Johan Sebastian Bach, Jane Austen, Maria Callas. Eller tusen och åter tusen andra värdiga glorian.

Det är den typen av mirakel jag ber om dagligen och stundligen. Och det är de gärningar jag tycker man ska få lov att gloata med efter sin död.

Och om jag nånsin startar en världsreligion, så är det dessa som kommer bli helgon. Inte gubbar i guldcape som gjorts heliga av andra gubbar i guldcape.

Så you helgon. Som de high maintenance zombies ni är, kanske ni kunde svälja ert ego lite, kliva ner från era diamantbeströdda troner o uppmuntra era miljoners miljoner followers att resa sej från sina knän o gå ut i världen o göra lite nytta istället för att kräla i stoftet o elda fossila ljus framför era egobilder…?

Annars tycker jag ni faktiskt kan dra er tillbaka lite i tystnad sådär, vända er om i era guldpläterade katakomber och somna om.

Eller gå med i den protestantiska kyrkan där vi är förskonade från dylik avgudadyrkan.

…eller gå med i min världsreligion. Den har inga präster, inga tempel och bara en enda regel: Förändra världen i kärlek. Punkt slut.

 

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit
1 kommentar
  1. Jane Hammarstedt
    Jane Hammarstedt says:

    Kunde inte skrivit det bättre själv. Checkade och håller med om varje ord.
    Dessutom att höra dig/ er sjunga ”In the name of love” by Pride, påverkar positivt på en hög nivå. Skulle vilja skicka den till alla i mitt nätverk. Hittar den inte på Youtube. Tips på var jag hittar den? Kram. // Jane

Kommentarer ej möjligt!