Dela med dina vänner


Submit

Jag gillar Friends skitmycket och jag hade flera möten med dem i höstas. Om jag hade vunnit Körslaget hade jag nämligen gett min halva miljon till dem.

Men när några jeppar på Friends lanserar #Unselfie visar de inte bara att de har ca noll koll på hur sociala medier fungerar. De verkar inte ens fatta hur mobbing funkar…

De vill alltså att vi under en vecka ska byta ut våra ansikten i sociala medier mot en anonym svart bild. Huvudlös idé om en huvudlös verklighet.

Kränkningar är kräkningar vart de än sker, på nätet eller afk (away from keyboard). En kid som blir kränkt på nätet blir det afk också. Det är ingen skillnad. Det är samma verklighet.

Om de då ska Unselfia sej själva på nätet, vad ska de göra afk? Gömma sej bakom en bok. Gå omvägar.

Hej hela min uppväxt. Det var nämligen exakt det jag gjorde. Gömde mej bakom böcker och gick omvägar för att inte synas

För om inte mobbarna såg mej så kunde de inte göra mej något.

Men när jag gjorde mej själv osynlig och så slutade inte mobbingen. Det enda som hände var att jag gjorde mej osynlig. Att jag gav mobbarna makten för hur jag skulle se ut. Eller om jag skulle finnas.

Friends påpekar, mycket riktigt, att många blir mobbade för hur de ser ut.

Därför måste vi hylla mångfalden och hylla hur vi ser ut. Hylla att vi finns.

Inte gömma det. Inte gömma oss.

Visa oss själva. Visa andra att vi inte är ensamma. Och ha möjligheten att se att mångfalden är vacker, genom att se att vi alla ser olika ut.

Tjock, finnig, rosahårig och overaccessorized. Det var jag.

rickard-10-år

 

Och oändligt vacker. Det är min insida som strålar igenom; samma insida som Friends vill sätta fokus på genom att gömma oss.

Mina kloka föräldrar skulle aldrig drömma om att gömma undan mej. Om att göra mej till en #unselfie.

Tvärtom. De hyllade mej olikhet.

Och när jag mobbades fick jag inte en enda gång höra att jag skulle diminuera mitt uttryck. Tvärtom. Mamma hjälpte mej att hennafärga mitt hår ännu rödare. Och även om jag misstänker att hon inte var det största fanet av säkerhetsnålar i ögonbrynen i högstadiet, så sa bad hon mej aldrig sluta. Aldrig.

Hon bad mej aldrig göra en unselfie. Tvärtom. Hon köpte kajal till mej och tog mej till en teaterskola, ställde mej på en scen och sa åt mej att synas mer!

rickard-3-år

 

Jag håller med om att insidan räknas. Men att inte hylla det faktum att vi är vackra hur vi än ser ut, är som att be oss lägga ner twitterkontot och gå ut o leka med kottar.

Problemet är aldrig den som mobbas. Aldrig.

Därför ska den inte osynliggöras.

Problemet är alltid den som mobbar. Alltid.

Och den ska inte heller osynliggöras, för det gör sannolikt att den kommer mobbas ännu mer.

Vi behöver se kidsen. Alla kids. Och vi behöver se dem mer. Vi behöver fler #selfies.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit