Dela med dina vänner


Submit

Jag stod upp för er.

När alla skrek att vi skulle bojkotta OS, så sa jag nej; för jag ville inte frånta er möjligheten att slåss för era livsmål.

När alla skrek att vi skulle kräva att ni åkte hem, så sa jag nej; för jag ville inte frånta er möjligheten att göra skillnad.

Nu är det över. Jag är stolt över era magnifika målgångar, men närmast förnärmad över hur så många av er inte ens kommer till start i kampen för mänskliga rättigheter.

Ni haft veckor på er i världsmedias absoluta blickfång, och det krävs inte mycket för att förstå hur lite det krävs för att göra skillnad där. Inte särskilt långt gemensamt uttalande. Inte särskilt många tweets eller instabilder. Och inte särskilt stora regnbågsflaggor.

Det hade räckt med en. En liten, men välplacerad. Lyssna påfreestylelandslaget. Eller rättare sagt; lyssna i deras regnbågsfärgade lurar. Njut av hur Cheryl Maas höjer sin regnbågsfärgade handske i halfpipekvalet. Och SOK kan se repriserna av detta på Google eller iBrittiska Channel4, som båda regnbågsfärgade sina loggor vid invigningen.

Och har ni inte fantasi så det räcker, så glid in på närmsta köpcentrum, köp 5 olika nagellack och copypastea en svensk världssuccé.

Det behöver inte vara en BlackPowergest på prispallen, men ni hade behövt göra något när ni klivit ner från densamma.

black-power

 

Istället presenterar de allra flesta en beklämmande tystnad och bekväma blickar som tittar åt ett annat håll. För att vara aktiva är det inte särskilt mycket aktivist i er.

Och nu är det för sent. Media har åkt hem. Elden är slocknad och ett människofientligt mörker sänker sig återigen över Rysslands feminister, aktivister och HBTpersoner.  Mänskligheten kommer göra som vi gjorde med OS i Kina; fortsätta se mellan fingrarna.

Vi lovade att stötta er hela vägen i mål, om ni lovade att ställa upp med lite politik i världens största politiska event; OS.

Vi höll vårt löfte – men många av medaljerna kommer för alltid ha en fadd glans eftersom ni tog dem utan att använda dess sprängkraft.

Russian-Vigilantes

 

Nästa gång ni ber om vårt stöd så kommer vi ha svårare att tro på att ni menar allvar. Och ni kommer helt sakna stöd från de som fallit offer för en fashistregim som ni valde att inte ens kommentera.

Grattis. Och skäms.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit