Dela med dina vänner


Submit

Jag är den starkaste förespråkaren för vår konsumentmakt – att välja bort det vi inte vill ha är en av de starkaste markeringar vi har kvar, när politiker inte vågar ta beslut.

Och jag tror stenhårt på bojkotter, när de används genomtänkt och kollektivt. Bojkotter har förändrat världen flera gånger.

Men jag förstår helt ärligt inte vad de som skriker ”bojkotta OS” idag menar? Att de inte tänker titta på invigningarn? Det kommer inte jag heller, för jag har premiär på operan då. Men det gör ju varken till eller från om vi ens är en miljon som inte tittar.

Och. Jag kommer inte kräva att en enda idrottare bojkottar i vägrar delta OS. Det är faktiskt lite beklämmande när någon sitter hemma i soffan o kallar olympier för smädesord, bara för att de går till sitt jobb. Ska vi kräva att en människa krossar sitt livsmål, som den kämpat för i decennier, måste vi först se bjälken i vårt eget öga:

Vi kan ju börja med att ta reda på vilka de ca500 varumärkerna som ägs av Coca Cola är och aldrig mer köpa något dem.

Sen att vi slänger ut alla våra kläder från H&M, skrotar vår Volvo, stänger ner våra Tele2-mobiler, häller ut våra Arlaprodukter, tar ut våra pengar från Nordea, slutar beställa el från Vattenfall, aldrig mer flyger flygplan i Sverige, aldrig mer spelar på ATG, krossar vårPanasonicTV, och den från Samsung, ger bort Omegaklockan, sluta använda Pampers, MaxFactor, Gillette, Always, Braun, Wella, Tampax, Head&Shoulders,OralB o Olay, sluta käka McDonalds samt klippa sönder våra VISAkort…

Sen. Sen kan vi börja kräva av andra att de ska förändra sina liv. För då har vi själva slutat ge pengar till några av de företag som ger pengar till OS…

…För vi kan inte bara kräva av andra att de ska få sin livslånga dröm om OS krossad, samtidigt som vi stödjer sponsorerna väl?

Eller?

Värpa först o kackla sen, som den gode La Nilsson alltid sa.

Well.

Sen är det ju inte bara Ryssland, utan också Uganda. Iran. Saudi, Vitryssland. för att bara nämna några skitländer där man dödas för mindre i religionens och politikens namn.

Fossila bränslen till våra villor o bilar från dessa länder är såklart ett nono. Och vi vet ju att 8 av USAs stater har liknande lagar som Ryssland. Så USA får vi kanske också bojkotta. Ett stort antal religioner är jag rädd åker med på det där bojkottåget.

Och så vidare i all evighet. Typ.

För mycket skit i världen

När det gäller homofobi är jag rädd att vi inte kan bojkotta oss ur skiten, för det är alldeles för utspritt i världen.

Ingen är mer ledsen för det än jag. Men jag är också pragmatisk nog för att se det.

Vi kan dock förändra det. Men bara genom aktivitet.

rainbo-os

 

Så istället tycker jag vi ska åka till OS… o ställa till ett helvete.

Nä. En himmel. En kärlekshimmel. Se till att hela världen får veta vilka värderingar vi har. Tvinga Ryska regimen att se att vi ser dem. Tvinga alla regimer som ser på OS att se att vi ser dem också.

Vi hade kunnat bojkotta Ryssland, och ingen skulle bli gladare än jag om våra politiker tog det beslutet. Men det kan vi inte komma med idag. De hade vi behövt komma med när vi började tala om det. Men vi som bloggade om Ryssland för två år sedan möttes av ett slags; va? och sen drunknade vi i nån köttbullsskandal, eller vad som var poppis just för dagen.

Och ska vi ha en bojkott krävs det att många kräver det. Att vi gör det i tid. Att vi lägger energi på det, och tar konsekvenserna. Det krävs att vi menar det. Och det kommer kräva energi, kraft och tid.

Men det kommer politikerna inte göra. Och det kommer merparten av de som kräver bojkotten inte göra. Och som det ser ut idag räcker det inte att sluta titta på Viaplay eller en bild… på en dator vi har betalt med vårt VISAkort; OS största sponsor.

Det är inte en bojkott. Det är som att tro att regnskogen räddas om vi dansar runt TVeken…

Istället

Istället ska vi va högljudda o aldrig låta något hat passera okommenterat. Inte på arbetsplatser. Inte i skolor. Inte hemma. Inte på idrottsklubbarna. Inte nånstans. Nånsin.

Istället ska vi agera för att få alla partier som när intolerans blir tystade för alltid.

Istället ska vi se till att varenda organisation som arbetar med kids har en uttalad jämställdhets- och HBTplan.

Istället ska vi ta oss till dessa skräpländer och ställa oss på barikaderna för det vi tror på. Välkomna HBTflyktingar med öppna armar. Uppmana våra politiker att agera internationellt i frågan. Skriva artiklar. Kommentera. Dela. Tala om det. Delta i manifestationer. Generöst stödja organisationer som arbetar för frågarn.

Och kramas och älska mer. Och oftare. Och visa världen att vi tror på kärlek.

Istället ska vi måla hela världen i regnbågens färger.

Som Google gör idag.

google

 

Och framför allt. Jag tycker vi ska fortsätta detta också om två veckor.

Nu är det så sjukt inne att dissa Ryssland, och jag vill inte att vi ska göra som vi gjorde med Kina;  tröttna när mediahypen försvinner och sluta tala om det.

För människorna bor kvar. Och kärleken fortsätter att pissas på. Över stora delar av världen.

Och vi får inte stop på det genom passiva symbolhandlingar. Bara genom aktiva realhandlingar.

Vi kan förändra världen. Men bara om vi gör det.

Och att stänga av TVn allena förändrar räcker inte om vi menar allvar. Sorry.

ryssland-kyss

 

Med detta sagt så hoppas jag att våra svenska olympier vet vilket fönster mot världen de har.

När vi hejat dem i mål o de gjort sitt jobb, så förutsätter jag att varenda en av dem drar fram en liten regnbågsflagga i rockärmen. Målar kärlekssymboler på kinderna, homopussas framför pressen och gör knivskarpa uttalanden.

Eftersom OS är politik, ingår det i deras jobb.

Vårt jobb är att applådera och sprida det. Att göra en himmel av detta homofoba helvete vi kallar Ryssland.

DÅ kan vi snacka förändring. Då.

Och för övrigt anser jag fortfarande att regnbågsflaggan ska hissas i Moskva.

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit