Dela med dina vänner


Submit

Klockan var över midnatt i helgen. Min make Anders hade gått o lagt sej efter att ha sovit sig igenom två filmer på soffan.

‘Det var då något annat öppnade sej på min dator.

Klippen med unga killar som blivit lurade på en dejt med löfte om lite kärlek – men möttes av ett intensivt hat. Högerextrema som förnedrade och misshandlade dem medan de filmade det hela.

Jag kunde bara se några sekunder av filmerna, men bilderna av de unga männen våta av andras urin och sina egna tårar sökte mej. Jag kunde inte få dem från näthinnan. Och jag kunde inte stoppa detta ifrån att ske.

Men jag tänkte att det finns personer som KAN… och varför gör inte de något?

Jag skrev ihop en liten text som jag la ut på min hemsida o postade inlägget på Facebook… sedan kröp jag upp  i famnen på min make och somnade i den varma sommarnatten.

Det var ingen pulizertext på något sätt. Det var ett avgrundsgråt direkt från hjärtat; frustration och förtvivlan.

När jag vaknade dagen efter fick jag en smärre chock när jag öppnade datorn, för det var över 3 000 personer som hade likeat inlägget…

Jag tänkte att vi kanske KAN göra skillnad ändå, fastän jag inte är vare sig Carl Bildt eller Jan Eliasson. Så jag startade ett event på FB där vi uppmanar svenska ambassaden i Ryssland att hissa regnbågsflaggan under Sveriges största PRIDE som är i veckan. Målet är att svenska ambassaden ska gå med.

När de har gjort det är jag nöjd.

I detta ögonblick har artikeln publicerats på SVT, o den har sammanlagt över 22 000 likes, och vi är över 16 000 som är med i eventet. Ökande för varje minut.

Sidan med inlägget har också besökts ca 130 000(!) gånger det senaste 2,5 dygnet.

För mej är det omtumlande av två anledningar. Först för att det är ovanligt att en liten operasångare ställs i blickfånget för internationell politik på det sättet, och jag vill att utgången ska bli bästa möjliga.

För det andra är det omtumlande för att jag möts av en sådan våg av kärlek. Inte till mej utan för frågan; frågan om att vi alltid måste välja kärlek framför hat, och tolerans för det sätt människor väljer att leva sina liv. Vilka de älskar. Och vilka de älskar med.

Det är förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades.” Jag önskade jag hade fikon till er alla! TACK!

Det är inte bara operaälskare som besöker sidan, som det vanligen är. Det är alla typer av älskare. Alla som vill se lite mer kärlek i världen.

Eller de flesta av dem iallfall. Några är arga. Och några är skitarga.

Jag orkar inte längre bemöta alla som skriver att jag borde ta upp än det ena än det andra istället. Har ni hängt med på bloggen ett tag vet ni att jag tar upp det där andra också. Men ibland måste man fokusera sin energi på ett enda stort mål. Som ex att få ambassaderna att flagga.

Och jag pallar inte bli ledsen för att folk kallar mej en massa fula saker. En del riktigt tråkiga kommentarer tar jag bort, och andra låter jag bara ligga kvar som ett vittnesmål om mänsklig litenhet.

Om någon annan tycker något annat står det dem fritt att själva starta ett FBevent om det. Och era förbannelser rinner ganska snabbt av mej, för jag har nåt mycket mysigare för ögonen. Kärlek. 😉

Men de flesta vill se en förändring. Denna förändring har de med störst makt också störst skyldighet att iscensätta. Som att ex verka för att FNs mänskliga rättigheter ska efterföljas. Det är inga orimliga krav. Det är en förväntan att de ska göra sitt jobb. Eller avgå o lämna över det till någon som vill göra det.

Jag har just sjungit igenom Wagners Parsifalpå Malmö Opera. Det är mitt dayjob att sjunga opera, så då tar jag ansvar för det.

Vilket anser ni att ert jobb är?

Jag skrev redan i lördags till alla som nämns i inlägget och frågade.

Några få har svarat.

Carl Bildt

Mest omtalat är såklart Carl Bildts tweet i dag på förmiddagen.

Hate-mongering against LGBT persons on the rise in Russia after recent law. Repulsive. Inhuman.

Det har suttit långt inne – men nu kom det, och  det har ett stort symbolvärde. Tack för att du lyssnade Calle. Vi Halmstabor får hålla ihop! 😉

Nu ska han bara göra en enda sak till. Han ska ringa sitt folk på ambassaderna o säga; hissa regnbågsflaggan. Vi är stolta över kärleken, och vi vill att hela världen ska se det.

Gör han inte det ”är han inte en människa utan bara en liten lort”.

Birgitta Ohlsson

Vår EUminister är den enda hittills som hållit fanan riktigt högt. Hon har talat ur hjärtat om HBTfrågor i helgen i Villnius och haft fina texter inne. Cred till henne, och jag är glad för det tweet jag fick från henne. Keep up the good work. Vi är med dej!

Ryska HBTorganisationen

Det jag blir gladast för är mejlet från Ryska HBTaktivisterna. De jobbar med livet som insats, och de är min största inspiration.

Redan i går fick jag hjälp att översätta artikeln till engelska (och as we speak översätts den tyska o ryska).

De skrev:

Richard, your blog is great!
The pressure that yopu put on politicians is already awesome!
We are waiting for the Swedish elite politicians to take a stand!

Det värmer i hjärtat. Och jag väntar också!

SOK

Jag fick vidare ett mejl från Stefan Lindeberg, ordförande för SOK:

Vi är medvetna om att det finns förhållanden i Ryssland som inte motsvarar krav på mänskliga rättigheter. Att påvisa dessa förhållanden är ett uppdrag för våra medier. Att påverka dem är en fråga för våra politiker. SOK har som princip att delta i OS om inte FN beslutat om sanktioner mot ett värdland.

Det är diplomatiskt och precis vad jag förväntade mej att han skulle svara. Jag tycker kanske inte heller att Sverige nödvändigtvis ska bojkotta OS, av den enkla anledningen att det aldrig kommer ske. Då lägger jag hellre min kraft på det jag vet KAN förändras.

Men SOK verkar inte riktigt ha greppat att de är politik. Å andra sidan säger han inte nej till en snygg markering under OS… men hyser inget hopp om att den kommer.

Så jag är besviken på SOK som inte tar tillfället i akt att agera starkare. De har ett tag på sej fram till OS att ändra på det. Det ser jag fram emot.

IOK

Den internationella motsvarigheten gav mej ett till intet förpliktigande copy-paste-svar:

-The International Olympic Committee is clear that sport is a human right and should be available to all regardless of race, sex or sexual orientation. The Games themselves should be open to all, free of discrimination, and that applies to spectators, officials, media and of course athletes. We would oppose in the strongest terms any move that would jeopardise this principle.

-As you know, this legislation has just been passed into law and it remains to seen whether and how it will be implemented, particularly as regards the Games in Sochi. As a sporting organization, what we can do is to continue to work to ensure that the Games can take place without discrimination against athletes, officials, spectators and the media.  To that end, the IOC has received assurances from the highest level of government in Russia that the legislation will not affect those attending or taking part in the Games.

De verkar tro att jag är bekymrad över de som är med i OS, o fattar inte att mitt hjärta ligger hos de unga pojkarna, flickorna och andra som är rädda för att älska – och för att leva – i sitt eget hemland.

Och de verkar inte fatta att de kan förändra världen. Om de vill.

I samma ögonblick som OS lämnar Ryssland brakar helvetet loss för unga HBTpersoner igen, och inget kommer förändras då. Det måste göras NU. Och det måste göras med den oerhörda makt som IOK har. Annars ger jag inte mycket för den olympiska andan…

Media

I sammanhanget är jag som person ointressant. Min uppgift som offentlig person är att sprida detta budskap vidare och att sätta ljuset på personer som gör skillnad. Och inget hade blivit någonting om vi inte hade gjort det tillsammans.

Var och en som delar inlägget, närvarar vid eventet eller likear en bild är otroligt viktig. Lika viktig.

Jag är bara en representant för en känsla jag har, och som många tydligen delar. Därför har jag också tagit på mej att sprida budskapet så mycket det går ex i Media.

Jag har pratat med flera tidningar och imorn kommer det dyka upp på många ställen. Jag gör några radiokanaler i eftermiddgar och för en stund sedan gjorde jag P4Extra m Erik Blix.

Klicka här för att lyssna.

Det gläder mej också att PRIDE inte är sena att hänga på riden.

Ju fler som hakar på och bidrar till förändring – desto snabbara kommer den ske.

Så. Jag fortsätter vara i er service. En Jedi i kärlekens tjänst. Och tillsammans kan vi faktiskt göra det här. Tillsammans kan vi vara med och ändra världen lite, lite grann. Och det är oändligt mycket bättre än att inte göra något alls.

Och jag fortsätter vänta på det där mejlet från Ambassaden, eller tweeten från Bildt, om att ambassaden är beredd att symboliskt visa var de står i frågan om mänskliga rättigheter.

Att de är beredda att visa att vid regnbågens slut står vi och pussas och kramas. Iallfall gör jag det med min man. Och det är inget någon ska hamna i fängelse för. Bara möjligen i närmsta säng.

Fortsätt sprida ordet. Fortsätt gå med i eventet. Så ska jag outtröttligt göra precis allt jag kan för att få makthavarna att visa mod. Deal?

ambassaden

Share on Pinterest
Dela med dina vänner


Submit